Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελκυστικό το ΧΑΑ από το... 2003

Στο 13,9 και 12,3, αντίστοιχα, προβλέπεται να διαμορφωθεί η σχέση κερδών ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών εισηγμένων εταιριών για το 2002 (+4,1%) και το 2003 (+13,5%), σύμφωνα με σχετική έκθεση της SSSB. Η εν λόγω σχέση είναι κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2002, ενώ για το 2003 καθιστά το ΧΑΑ ελκυστικό.

Ελκυστικό το ΧΑΑ από το... 2003
Ενίσχυση της σχέσης κερδών ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων για τις χρήσεις του 2002 και 2003 κατά 4,1% και 13,5%, αντίστοιχα, προβλέπει η SSSB στην εβδομαδιαία ανάλυση των ευρωπαϊκών αγορών, σχέση η οποία όμως υστερεί έναντι των ομοειδών ευρωαγορών.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ενίσχυση της σχέσης κερδών ανά μετοχή (EPS) εμφανίζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο της Σουηδίας (52,8% το 2002), ενώ η Αυστρία, η Φιλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ”υστερήσουν” έναντι του ΧΑΑ.

Επιπροσθέτως, ο οίκος εκτιμά ότι ο FTSE-20 είναι υποτιμημένος στις τρέχουσες αποτιμήσεις, γεγονός όμως που δεν επηρεάζει τη σύσταση, καθώς προτείνεται η διατήρηση θέσεων χαμηλότερων του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αιτιολογώντας την ”αντίφαση” αυτή, οι αναλυτές της SSSB τονίζουν ότι η χρηματιστηριακή συγκυρία διεθνώς παραμένει αρνητική, με συνέπεια η όποια ανάκαμψη των δεικτών προς τις ορθολογικές τους αποτιμήσεις να προβλέπεται ότι δεν θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον.

Οσον αφορά στη σχέση κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων επιχειρήσεων για το 2002 και το 2003, αναμένεται να διαμορφωθούν στο 13,9 και 12,3, αντίστοιχα, στο ΧΑΑ, σχέση που κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2002, ενώ για το 2003 εκτιμάται ότι σε επίπεδο τιμών το ΧΑΑ θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Η άποψη αυτή όμως αποτελεί εν μέρει ένα ”δίκοπο μαχαίρι”, καθώς δεν διευκρινίζεται αν η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει προϊόν της περαιτέρω διολίσθησης των αποτιμήσεων των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων ή εάν θα βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αντιπαρατεθούν με τις απόψεις του οίκου αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού οι αναλυτές του οργανισμού διακρίνουν ”αδυναμία” της γερμανικής οικονομίας να οδηγήσει σε ανάκαμψη το σύνολο των οικονομιών της ευρωζώνης, τάση που εάν αντιστραφεί προς το τέλος του 2002 θα σηματοδοτήσει και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη (και φυσικά και στο ΧΑΑ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v