Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” για το ευρώ η Alpha Bank

Πρόσκαιρη θεωρεί το τμήμα αναλύσεων της Alpha Bank ότι θα είναι η τυχόν υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μέχρι το 1,0600, καθώς μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι ανησυχίες για αντίποινα πιστεύεται ότι θα τονώσουν εκ νέου το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τι ”βλέπει” για το ευρώ η Alpha Bank
Με τα σενάρια που αφορούν τη μελλοντική πορεία του ευρώ, αλλά και με την αιτιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της ισοτιμίας του με το δολάριο ασχολείται flash note του τμήματος ανάλυσης αγορών της Alpha Bank, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου.

Από το Μάιο του 1997, επισημαίνεται, το δολάριο, όπως προκύπτει από το σταθμισμένο δείκτη, ενδυναμώνεται σταθερά, με ιστορικό υψηλό την 8η Ιουλίου του 2001, ενώ οι απώλειες (17,7%) από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Τον Ιανουάριο, το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρωπαϊκού, υποχώρησε κατά 2,9%.

Το δολάριο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει το report, ”αγοράζεται”, ενώ πριν από τέσσερις εβδομάδες οι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές του αμερικανικού νομίσματος. Ως πιθανότερη ερμηνεία θεωρεί το ότι ”έχουμε πλησιάσει χρονικά το κλείσιμο των short θέσεων, που είχαν οι επενδυτές για το δολάριο από τις αρχές Ιανουαρίου”.

Βραχυπρόθεσμα, αναφέρεται, καθώς οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα του Ιράκ, το δολάριο είναι πιθανό να ενισχυθεί μέχρι το επίπεδο των 1,0600 έναντι του ευρώ.

Το report αναφερόμενο στην επικείμενη σύρραξη στον Κόλπο, αναφέρει ότι ενώ από πολλούς θεωρείται πιθανό το ξέσπασμα του πολέμου να τονώσει το ”πράσινο νόμισμα” (κατ’ αναλογία με ό,τι είχε συμβεί το 1991), τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου γεννούν ανησυχίες για πιθανά αντίποινα, οι οποίες ακριβώς αναμένεται να οδηγήσουν το ευρώ σε άνοδο.

”Το ευρώ ενδεχομένως να αποπειραθεί να προσεγγίσει τα επίπεδα του 1,10 δολ. όπου είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο του 1999”, καταλήγει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v