Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: 2+1 κριτήρια για τις ευρωτράπεζες

Δύσκολο αναμένεται το 2003 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς, όπως τονίζει η Merrill Lynch, θα δεχθούν πιέσεις στο ρυθμό αύξησης των εσόδων τους. Για το λόγο αυτό προτείνει στους επενδυτές τρία κριτήρια στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους.

Merrill Lynch: 2+1 κριτήρια για τις ευρωτράπεζες
Δύσκολη χαρακτηρίζεται η τρέχουσα χρονιά για τις τράπεζες αφού θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις στο ρυθμό αύξησης των εσόδων τους, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Merrill Lynch σε σχετική έκθεση της (European Banking Adviser 07/02).

Με βάση αυτή τη διαπίστωση η επενδυτική τράπεζα, συστήνει στους επενδυτές να επικεντρώσουν την προσοχή και τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα που συγκεντρώνουν τρία, κατά κύριο λόγο, κριτήρια -χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα η Merrill Lynch προτείνει στους επενδυτές να εξετάζουν ένα οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επαρκείς περικοπές κόστους και πιθανή περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Στην περίπτωση που τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται, τότε η Merrill Lynch προκρίνει, ως τρίτο κριτήριο, τράπεζες με ”δοκιμασμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά”.

Μάλιστα, η Merrill Lynch παραθέτει ονόματα συγκεκριμένων τραπεζών που ”καλύπτουν” κάποιο από τα προαναφερθέντα κριτήρια. Έτσι θεωρεί πως οι τράπεζες στην Ισπανία και την Ιρλανδία καλύπτουν το κριτήριο της περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ η Intesa και η Credit Suisse εκτιμάται ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις κόστων.

Εξάλλου, η UBS και η RBS συγκεντρώνουν αυτό που η Merrill Lynch αναφέρει ως δοκιμασμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται και με αφορμή την περίπτωση της Ιαπωνίας, ότι ένα από τα ”σημεία κλειδιά” για τους νικητές στην τραπεζική μάχη είναι το ύψος των καθαρών ταμειακών ροών.

Οι αναφορές της Merrill Lynch όμως, επεκτείνονται και στο μακροοικονομικό πεδίο, αφού προβλέπει πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το τρέχον έτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,2%, ενώ προβλέπεται επίσης ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περιστολή του κόστους δανεισμού, στο 2,25% μέχρι τα ”μέσα” του ιδίου έτους.

Για τη Μ. Βρετανία ειδικότερα εκτιμάται ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2003, αν και η Merrill Lynch κρατά μια μικρή επιφύλαξη πως δεν θα παρουσιαστεί κάποιο ”ξεφούσκωμα” στις τιμές των ακινήτων.

Καταληκτικά προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις από την πλευρά των εσόδων, θα προέλθουν από την λιανική τραπεζική, ως αποτέλεσμα των ”καταναλωτικών περικοπών”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v