Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντούν 4 εισηγμένες στα σενάρια των ημερών

Τι απήντησαν τέσσερεις εισηγμένες εταιρίες (Altec, Microland, Datamedia και Τασόγλου) που βρέθηκαν στο επίκεντρο φημολογιών, αλλά και σημαντικών πιέσεων την εβδομάδα που πέρασε, στα ερωτήματα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου. Ερωτήματα που δημιουργούν ”προηγούμενο”, καθώς για πρώτη φορά είναι εκτενή και συγκεκριμένα, σε βαθμό που να ζητείται ”ανάλυση” δανείων και... τοκοχρεολυσίων!!!

Τι απαντούν 4 εισηγμένες στα σενάρια των ημερών
Σειρά λεπτομερών - ίσως για πρώτη φορά- ερωτημάτων δέχθηκαν τέσσερις εισηγμένες (Altec, Microland, Datamedia και Τασόγλου), οι μετοχές των οποίων βρέθηκαν στο επίκεντρο φημολογιών, αλλά και σημαντικών πιέσεων στη Σοφοκλέους, την εβδομάδα που πέρασε, από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αξιών. *

Μια κίνηση που ερμηνεύεται σαφώς ως προσπάθεια παροχής περισσότερης και συγκεκριμένης πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει κάπως το ”ομιχλώδες” τοπίο, που επικρατεί γενικώς αυτή τη στιγμή στην αγορά, και να αποφευχθούν ενδεχομένως, φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας, μέσω της αρνητικής φημολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστολές του Χ.Α. προς τις εταιρίες περιλαμβάνουν -για πρώτη φορά- αναλυτικά ερωτήματα για το ύψος των δανειακών τους υποχρεώσεων, αν αυτές εξυπηρετούνται κανονικά, ποιο είναι το ύψος των χρεολυσίων, ακόμη και για τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ!!

Με τις απαντητικές τους επιστολές προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου ( που παρατίθενται εξ ολοκλήρου παραπλεύρως) οι εταιρίες δίδουν τη δική τους άποψη σε καίρια ζητήματα της λειτουργίας τους, ενώ σαφείς αναφορές γίνονται και στην ύπαρξη ”κερδοσκοπικών παιχνιδιών”.

Η διοίκηση της Datamedia στην επιστολή της δίνει περισσότερες διευκρινήσεις για το δανεισμό της εταιρίας και τις υποχρεώσεις για το 2003, ενώ παραθέτει ταυτόχρονα και στοιχεία για τη χρήση του 2002 επισημαίνοντας ότι ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2002 μειώθηκε κατά 45,5% και ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2001.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Altec επισημαίνει ότι η συμπεριφορά της τιμής της μετοχής της Altec, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με αποκορύφωμα τις συνεδριάσεις της 4ης και 5ης Φεβρουαρίου 2003, όχι μόνο δεν αντανακλά την οικονομική πορεία της εταιρίας, αλλά συνιστά ενδεχομένως συμπεριφορά χρήζουσα ελέγχου από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η πορεία της εταιρίας, όπως επισημαίνει η Altec, κατά το 2002 ήταν εξαιρετικά καλή, λαμβάνοντας υπ’όψιν και την συνολική κατάσταση της αγοράς. Η Altec, ολοκληρώνοντας και οργανικά την συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, προχώρησε σ’ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν ορατά εντός του 2002 και θα είναι εντονότερα το τρέχον έτος.

Από την πλευρά της -θυγατρικής της Altec, Microland, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

”Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των λιανικών βρίσκεται ήδη σε παρατεταμένη κρίση από τα μέσα του 2001. Η κρίση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε εταιρείες όπως η Microland, που βρίσκονταν σε φάση ανάπτυξης, με αυξημένο κόστος επενδύσεων και διαφημιστικής προβολής.

Αυτό οδήγησε, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, τις περισσότερες αλυσίδες λιανικής πώλησης πληροφορικής σε συρρίκνωση ή ακόμη και σε εξαφάνιση”.

Η κρίση αυτή, όπως τονίζει η διοίκηση της Microland, είχε άμεση επίδραση και στα αποτελέσματα της εταιρίας, τα οποία εμφάνισαν ζημιές τόσο κατά την 31.12.2001 όσο και κατά τα τρία πρώτα 3μηνα του 2002.

Ωστόσο, παρά την υφιστάμενη κρίση τής αγοράς, η Microland διατηρεί την δυναμική της και διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια προκειμένου να την αντιμετωπίσει”, καταλήγει η επιστολή προς το ΧΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της επιστολής της διοίκησης της Τασόγλου - Delonghi: ” Δεν γνωρίζουμε να έχουν κυκλοφορήσει αρνητικά δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα που να αφορούν την εταιρεία μας. Κρίνουμε ότι η έντονη αρνητική διακύμανση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της εταιρίας, οφείλεται στην διαρρέουσα γενική αρνητική φημολογία, που δυστυχώς επηρεάζει το επενδυτικό κοινό και αδιακρίτως πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, χωρίς να αποκλείουμε και την περίπτωση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας”.

* Τα πλήρη κείμενα των επιστολών δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη: ”Διαβάστε Επίσης”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v