Οδηγός για να διαλέξετε τη σωστή επενδυτική στρατηγική

Οι βασικές αρχές που μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις αγορές. Πώς θα επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στο προφίλ σας. Γράφει ο Νίκος Χαβούτης.

Οδηγός για να διαλέξετε τη σωστή επενδυτική στρατηγική
  • Του Νικόλαου Χαβούτη*

Μια επενδυτική στρατηγική είναι ένα σύνολο αρχών που καθοδηγούν τις επενδυτικές αποφάσεις. Οι θεωρίες, οι προσεγγίσεις, τα βιβλία, τα άρθρα, οι αναλύσεις και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων είναι τόσο πολλές που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση. Ειδικά όταν κάθε μελέτη επιδιώκει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς, δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου μπλέκονται οι στρατηγικές με τις πρακτικές και το άμεσο με το μακροπρόθεσμο.

Σε αυτό το άρθρο, όλες οι θεωρίες συγκεντρώνονται με συνοπτικό τρόπο και, επικεντρώνοντας σε λίγες βασικές επενδυτικές στρατηγικές, παρέχεται μια σταθερή βάση για μακροπρόθεσμη επιτυχία στις επενδυτικές αγορές.

Βασικές στρατηγικές επένδυσης

Πριν την εμβάθυνση στις επενδύσεις, είναι κρίσιμο να κατανοηθούν οι θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές που έχουν αποδειχθεί σταθερά αποτελεσματικές. Όταν εφαρμόζονται σωστά, αυτές οι στρατηγικές βοηθούν στη διαχείριση των κινδύνων και στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Είτε κανείς στοχεύει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, είτε στην εκμετάλλευση των τάσεων της αγοράς, η στη δημιουργία σταθερού εισοδήματος, η κατανόηση αυτών των βασικών αρχών είναι θεμελιώδους σημασίας.

Διαχωρίζουμε τις επενδυτικές στρατηγικές σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά το αντικείμενο, δηλαδή το επενδυτικό προϊόν. Εκεί, ο κάποιος μπορεί να επιλέξει:

  • Να αγοράσει τη διαμορφούμενη αγορά μέσω δεικτών.
  • Να επιλέξει επενδύσεις μελλοντικής αξίας, δηλαδή υποτιμημένων προϊόντων.
  • Να επικεντρωθεί σε προϊόντα ανάπτυξης, δηλαδή ιδέες που θα αποκτήσουν αξία στο μέλλον.

Βεβαίως, ένας επενδυτής μπορεί να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο που να περιλαμβάνει και τα τρία επενδυτικά πεδία.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι επενδύσεις. Εκεί μπορούμε να διακρίνουμε:

  •  Την εμπορική μέθοδο αγοράς και πώλησης ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Δηλαδή, αγοράζουμε όταν ανεβαίνει και πουλάμε όταν πραγματοποιούμε ένα σεβαστό κέρδος.
  • Την αποταμιευτική μέθοδο, όπου ο επενδυτής τοποθετεί ένα συγκεκριμένο ποσό μηνιαίως στην αγορά με σκοπό τη δημιουργία κεφαλαιακής υπεραξίας για το μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν τη στρατηγική που ταιριάζει καλύτερα στους στόχους και τις ανάγκες τους.

1. Παθητική Επένδυση σε Δείκτες

Επισκόπηση: Η παθητική επένδυση σε δείκτες είναι μια προσέγγιση χαμηλών απαιτήσεων που περιλαμβάνει την τοποθέτηση χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια ή ETFs που παρακολουθούν δείκτες αγορών, οι οποίοι προσφέρουν ενσωματωμένη διαφοροποίηση.

Ιδανική για: Νέους επενδυτές και μακροπρόθεσμους αποταμιευτές, ειδικά αυτούς που μαζεύουν χρήματα για συνταξιοδότηση ή άλλους μακροπρόθεσμους στόχους.

2. Επένδυση Αξίας

Επισκόπηση: Οι επενδυτές αξίας αναζητούν μετοχές που τιμολογούνται κάτω από την εγγενή τους αξία, με στόχο το μελλοντικό κέρδος, καθώς οι τιμές της αγοράς θεωρητικά ευθυγραμμίζονται με την πραγματική αξία μιας εταιρείας.


Ιδανική για: Μακροπρόθεσμους επενδυτές με εστίαση στη σταδιακή ανάπτυξη.

3. Επένδυση Ανάπτυξης

Επισκόπηση: Οι επενδυτές ανάπτυξης αναζητούν εταιρείες με ισχυρό δυναμικό για μελλοντικά κέρδη, συχνά αναζητώντας την «επόμενη μεγάλη ανακάλυψη».

Ιδανική για: Επενδυτές με βραχυπρόθεσμους ορίζοντες και μεγαλύτερη ανοχή κινδύνου, που δεν επικεντρώνονται στο άμεσο εισόδημα.

4. Επένδυση Δυναμικής

Επισκόπηση: Οι επενδυτές δυναμικής αγοράζουν μετοχές που κινούνται ανοδικά και πωλούν εκείνες που κινούνται καθοδικά, βασιζόμενοι στην μεταβλητότητα της αγοράς και την τεχνική ανάλυση.

Ιδανική για: Πολύ ενεργούς επενδυτές, που είναι εξοικειωμένοι με τις αγοραπωλησίες και είναι άνετοι με βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και εξειδικευμένοι στην τεχνική ανάλυση.

5. Μέθοδος Μέσου Κόστους (DCA)

Επισκόπηση: Η μέθοδος αυτή έλκει την ονομασία της από τον αμερικανικό όρο Dollar Cost Averaging (DCA), και περιλαμβάνει τακτικές -συνήθως μηνιαίες- επενδύσεις, σαν μια επενδυτική αποταμίευση. Η διαδικασία αυτή, με την πάροδο του χρόνου, μειώνει τον αντίκτυπο της μεταβλητότητας, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Ιδανική για: Τους περισσότερους επενδυτές, ιδιαίτερα αυτούς με τακτικό εισόδημα, που αναζητούν μια πειθαρχημένη προσέγγιση.

Ξεκινώντας

Πριν από την επιλογή μιας επενδυτικής στρατηγικής, είναι κρίσιμο να αξιολογηθούν η οικονομική κατάσταση, η ανοχή κινδύνου και οι στόχοι.

Αξιολόγηση πριν από την επιλογή επενδυτικής στρατηγικής

Οικονομική κατάσταση

Είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι η επένδυση δεν θα επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη ροή χρημάτων. Συνιστάται η αποπληρωμή χρεών και η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης προτού ξεκινήσει η επένδυση.

Οικονομικοί στόχοι

Καθορίστε σαφείς οικονομικούς στόχους, όπως αποταμίευση για συνταξιοδότηση, μεγάλες αγορές ή εκπαιδευτικά ταμεία. Αυτό θα βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων στρατηγικών επένδυσης.

Ανοχή στον κίνδυνο

Αξιολογήστε την ικανότητα διαχείρισης των διακυμάνσεων της αγοράς και των πιθανών απωλειών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα και η ψυχολογική διάθεση.

Μεταβλητότητα της Αγοράς

Να είστε προετοιμασμένοι για τις διακυμάνσεις της αγοράς. Η διαφοροποίηση των επενδύσεων σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του κινδύνου.

Εφαρμογή της στρατηγικής

Μετά την επιλογή της στρατηγικής, καθορίστε το αρχικό ποσό επένδυσης και τις συνεχείς συνεισφορές. Εξετάστε τη χρήση παραδοσιακού σύμβουλου, μεσίτη ή και ρομποτικού συμβούλου για μια πιο αυτοματοποιημένη προσέγγιση. Διασφαλίστε τη διαφοροποίηση των επενδύσεων για τη μείωση του κινδύνου.

Συμπεράσματα

Η επιλογή της κατάλληλης επενδυτικής στρατηγικής εξαρτάται από την ευθυγράμμιση με τους οικονομικούς στόχους, την ανοχή στον κίνδυνο και την οικονομική κατάσταση. Η έγκαιρη εφαρμογή και η συνεπής διαχείριση της στρατηγικής μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις, αξιοποιώντας τη δύναμη της σύνθεσης.

* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited ([email protected]).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v