Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Αλλαγές στην αξιοποίηση των αποθεματικών

Στην εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρεται ανάλυση του δικτυακού τόπου Iraj, στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

Ταμεία: Αλλαγές στην αξιοποίηση των αποθεματικών
Την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μελετά ανάλυση του Iraj*, την οποία υπογράφει ο Ιωάννης Ασημακόπουλος.

Κεντρική θέση στην ανάλυση κατέχει η δυνατότητα της διοίκησης κάθε ταμείου να αποκτά πλέον ρόλο στην διαχείριση του ενεργητικού του ταμείου, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Mε βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρεται στην ανάλυση, τα Δ.Σ. των ταμείων θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ελεύθερα για επενδύσεις σε κινητές αξίες με την υποστήριξη της Υπηρεσιακής μονάδας παρακολούθησης – Διαχείρισης του εκάστοτε ταμείου.

Η τομή του νέου θεσμικού πλαισίου, αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος, έγκειται στη δυνατότητα αποτελεσματικότερης εκμετάλλευσης εισφορών των ασφαλισμένων, μέσω τοποθετήσεων σε σειρά επενδυτικών προιόντων.

Στα επενδυτικά προϊόντα περιλαμβάνονται μετοχές, μεταβιβάσιμα αξιόγραφα εξομοιούμενα σε μετοχές, ομολογίες εταιριών (οι παραπάνω 3 τύποι επενδύσεων θα αποτελούν ποσοστό μέχρι 70%), αλλά και έντοκα διαθέσιμα και τραπεζικές καταθέσεις (μέχρι 20%). Παράλληλα, ποσοστό της τάξεως του 10% θα μπορεί να τοποθετηθεί σε ακίνητες αξίες.

Το πρωτοποριακό, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, πλαίσιο κρίνεται θετικό από τον αναλυτή του Iraj, κυρίως λόγω των ασφαλιστικών προοπτικών που προσφέρει.

Ωστόσο, όπως τονίζεται με έμφαση, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται η έννοια του κινδύνου που ενεδρεύει για τις επενδύσεις των επαγγελματικών ταμείων. Ο κυριότερος κίνδυνος συνδέεται με την πιθανότητα της αδυναμίας του συστήματος να καλύψει ασφαλιστικά τους συμμετέχοντες σε αυτό, αφού η πορεία των επενδύσεών του θα σχετίζεται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Ως κυριότερο ”αντίδοτο” στον κίνδυνο αυτό, ο κ. Ασημακόπουλος θεωρεί τη δημιουργία αποθεματικών, το ύψος των οποίων θα αντανακλά τις υποχρεώσεις των ταμείων με την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των υποχρεώσεων των ταμείων.

*Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v