Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Πολιτική παράλυση μέχρι το φθινόπωρο του 2025 βλέπει η Citi

Αυξημένη η αβεβαιότητα μετά τις γαλλικές κάλπες, τονίζει ο επενδυτικός οίκος. Το «αδιέξοδο» κοινοβούλιο, οι εκτιμήσεις για τα ομόλογα και οι συνέπειες για Γαλλία και Ευρώπη.

Γαλλία: Πολιτική παράλυση μέχρι το φθινόπωρο του 2025 βλέπει η Citi

H Citi εκτιμά ότι ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών απέδωσε μια αρκετά διαφορετική κοινοβουλευτική σύνθεση από αυτήν που είχαν στο μυαλό τους, με πολύ ισχυρότερη επίδοση της συμμαχίας της αριστεράς (όσον αφορά τις κερδισμένες έδρες) και πολύ ασθενέστερη επίδοση της ακροδεξιάς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι αυξάνει την αβεβαιότητα αντί να τη μειώνει. «Οι συνέπειες, ωστόσο, είναι πολύ παρόμοιες, κατά την άποψή μας, με αυτό που περιγράψαμε πριν από τις εκλογές: ένα αδιέξοδο κοινοβούλιο, χωρίς προφανή σταθερό συνασπισμό, και επομένως μια πιθανή παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και πολιτικής αδιαφάνειας», εξηγούν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας.

«Οι αποτελεσματικές εκλογικές τακτικές των αριστερών και κεντρώων πολιτικών κομμάτων, σε συνδυασμό με το ακόμα υψηλό ποσοστό συμμετοχής, φαίνεται ότι αρκούσαν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την Κυριακή 7 Ιουλίου. Αυτό ωστόσο δεν θα έθετε τέλος στην πολιτική αστάθεια στη Γαλλία και δεν θα αύξανε ουσιαστικά την ορατότητα της πολιτικής.

Διάφορες επιλογές είναι διαθέσιμες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αλλά καμία δεν προσδίδει, κατά την άποψή μας, πραγματική νομιμοποίηση και περιθώριο ελιγμών στην κυβέρνηση αυτή. Αναμένουμε επομένως το ισοδύναμο μιας ανακωχής στη γαλλική πολιτική ζωή και μια περίοδο πολιτικής παράλυσης τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2025. Αυτό έχει μικρές αρνητικές συνέπειες για τη γαλλική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά πιο ανησυχητικές για την Ευρώπη», προβλέπει ο οίκος.

«Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές καταλήγουν σε αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, αν και η διαμόρφωση μιας ασθενέστερης απόδοσης του RN αποτέλεσε έκπληξη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο για τις αγορές από μια ακροδεξιά/αριστερή πλειοψηφία, αλλά η βασική έκπληξη είναι ότι ανοίγει την ‘πόρτα’ για έναν αριστερό πρωθυπουργό, μια πιθανότητα που η αγορά είχε προεξοφλήσει μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Αυτό αποτελεί έναν διευρυνόμενο κίνδυνο για τα γαλλικά ομόλογα σχετικά με τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα πρέπει να οδηγήσει σε πρώιμη δράση των τιμών. Μεσοπρόθεσμα, το γεγονός αυτό αυξάνει επίσης την απότομη πίεση στην καμπύλη των γαλλικών ομολόγων έναντι των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, αν και το δεκαετές είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδά του, βραχυπρόθεσμα.

Τα spreads των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων φαίνεται επίσης να κινδυνεύουν να διευρυνθούν εκ νέου, ιδίως δεδομένου ότι έχουν σχεδόν πλήρως αποτιμήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της Γαλλίας.

Η μόνη πιθανότητα σύσφιξης των spreads των γαλλικών ομολόγων είναι η ανάδυση ενός κεντρώου συνασπισμού (όλων εκτός RN και LFI), ο οποίος εξακολουθεί να είναι αριθμητικά εφικτός, αλλά θα ήταν δύσκολο να συναρμολογηθεί στην πράξη.

Συνολικά, το αποτέλεσμα κατέληξε σε αύξηση της αβεβαιότητας αντί για μείωση, η οποία είναι πιθανό να παραμείνει ακόμη και μετά τον τελικό σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβαρύνει τα spreads των γαλλικών ομολόγων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κατά την άποψή μας», καταλήγει η Citi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v