Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτιάξτε παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με μία μόνο επένδυση!

Η απλή στρατηγική που υιοθέτησε και ο Warren Buffett. Οι κρίσιμοι δείκτες και τα οφέλη διασποράς του χαρτοφυλακίου σε όλο τον πλανήτη. Γράφει ο Νίκος Χαβούτης.

Φτιάξτε παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με μία μόνο επένδυση!
  • του Νίκου Χαβούτη*

Οι χρηματοοικονομικές μετοχικές επενδύσεις μπορεί να εμπεριέχουν μια διαδικασία επιλογών που είναι πολύπλοκη, εν μέσω χιλιάδων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Ωστόσο, υπάρχει μια απλή στρατηγική, η οποία έχει επανειλημμένως υιοθετηθεί και από τον Warren Buffett, για να επιτευχθεί χρηματοοικονομική επένδυση με παγκόσμια διαφοροποίηση: η επένδυση σε ένα World Index ETF.

Σε αυτό μας το άρθρο θα επιδιώξουμε να διευκολύνουμε τον επενδυτή με έναν οδηγό που μας δείχνει πώς ένα World Index ETF μπορεί να είναι η βέλτιστη επιλογή για την επίτευξη ενός παγκοσμίως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Ο Πιο Έγκυρος Δείκτης Επένδυσης στις Ανεπτυγμένες Χώρες

Ένα World Index ETF είναι ένας δείκτης μετοχών που διασπείρει τις τοποθετήσεις στις κυριότερες επενδύσιμες χώρες του κόσμου. Όπως έχουμε αναδείξει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η επενδυτική θεωρία αλλά και εμπειρία προτείνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να:

  • Επενδύουν σε μετοχές για να επιτύχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
  • Διαφοροποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσουν τον κίνδυνο
  • Επιλέγουν απλά, χαμηλού κόστους επενδυτικά προϊόντα
  • Αποφεύγουν να προσπαθούν να ξεπεράσουν την αγορά

Ένα καλό World Index ETF πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Ακολουθώντας έναν αξιόπιστο δείκτη όπως το MSCI World, μπορείτε να επενδύετε άμεσα στις κορυφαίες εταιρείες των ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου. Ένα προϊόν με χαμηλό κόστος μπορεί να προσφέρει έκθεση στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία, στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστραλία, στον Καναδά και συνολικά 23 ανεπτυγμένες οικονομίες.

Διεύρυνση και σε αναδυόμενες αγορές - MSCI ACWI

Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης All-Country World Index (ACWI) του MSCI περιλαμβάνει μια ευρεία επιλογή εταιρειών από ανεπτυγμένες αλλά και αναδυόμενες αγορές. Η ανάλυση της σύνθεσής του έχει ως εξής:

Η επένδυση σε ένα World Index ETF δεν δεσμεύεται με την τύχη μιας μεμονωμένης οικονομίας. Αυτή η διαφοροποίηση βοηθά στην αποφυγή συνολικής έκθεσης σε αρνητικά οικονομικά σενάρια που έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη χώρα.

Παγκόσμια επένδυση με αυτόματη στάθμιση

Ένα World Index ETF απλοποιεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων, γιατί εκμεταλλεύεται τη συλλογική σοφία των παγκόσμιων επενδυτών. Για παράδειγμα, εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο επειδή οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια σε αυτές παρά σε άλλες εταιρείες.

Ο δείκτης MSCI World χρησιμοποιεί τη μέθοδο στάθμισης βάση κεφαλαιοποίησης της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι η αναλογία ενός δείκτη αφιερωμένου σε οποιαδήποτε εταιρεία ευθυγραμμίζεται με την τιμή της μετοχής και την κεφαλαιοποίησή της.

Για παράδειγμα, η στάθμιση της Microsoft στον δείκτη MSCI World το 2024 είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2023. Το αντίστροφο ισχύει για την Apple. Αυτό συνέβη διότι η Microsoft έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Apple φέτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, στις 10 μεγαλύτερες μετοχές που κατέχει ο δείκτης το 2024, δεν βρίσκονται οιTesla, Exxon Mobil και United Health (ενώ συμμετείχαν σε αυτή τη λίστα το 2023), έχοντας αντικατασταθεί από τις Meta, Eli Lilly και Broadcom αντίστοιχα. Τέλος, το ποσοστό της Nvidia στον δείκτη αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναδεικνύοντας τη γεωμετρική άνοδο της κεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα παραπάνω παραδείγματα υπογραμμίζουν ότι οι πιο πολύτιμες εταιρείες καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες αναλογίες στον δείκτη.

Οφέλη της Παγκόσμιας Διαφοροποίησης

Ο δείκτης MSCI World είναι ένας γνωστός παγκόσμιος δείκτης, αντίστοιχος με τον FTSE 100 (100 μεγαλύτερες εταιρείες) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή τον S&P 500 (500 μεγαλύτερες εταιρίες) στις ΗΠΑ. Παρακολουθεί περίπου 1.600 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, μειώνοντας τον κίνδυνο που συνδέεται με την πιθανή αποτυχία οποιασδήποτε μεμονωμένης εταιρείας. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν μια μεγάλη εταιρεία όπως η Apple αντιμετώπιζε καταστροφική αποτυχία, ο αντίκτυπος στον δείκτη MSCI World θα ήταν μικρότερος λόγω της ευρείας διαφοροποίησης.

Αναφορικά, οι κορυφαίες πέντε εταιρείες του βρετανικού δείκτη FTSE 100 καταλαμβάνουν το 31% του συνόλου του δείκτη, εκθέτοντας τους επενδυτές σε κίνδυνο συγκέντρωσης. Ένα World Index ETF όμως προστατεύει από τέτοιους κινδύνους και τοπική προκατάληψη, παρέχοντας μια αντιστάθμιση έναντι ενδεχόμενων τοπικών οικονομικών προβλημάτων.

Αναδυόμενες αγορές

Για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η διαφοροποίηση, ο επενδυτής μπορεί να εξετάσει ένα ETF που παρακολουθεί τον δείκτη MSCI ACWI (All Country World Index), ο οποίος επιπλέον (του MSCI World) περιλαμβάνει 24 αναδυόμενες αγορές.

Ενώ αυτές οι αγορές είναι πιο ασταθείς, προσφέρουν ευρύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο δείκτης MSCI ACWI περιλαμβάνει πάνω από 11% αναδυόμενες αγορές, εξισορροπώντας τον επενδυτικό κίνδυνο με μια παγκόσμια διασπορά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα ισχυρών αποδόσεων.

Συμπεράσματα

Ένα World Index ETF αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για το χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή, προσφέροντας μια απλή, χαμηλού κόστους και εξαιρετικά διαφοροποιημένη επενδυτική επιλογή. Είτε ο επενδυτής επιλέξει το MSCI World είτε το MSCI ACWI, θα επωφεληθεί από την έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων αγορών, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μέσω διασποράς και βελτιστοποιώντας τις πιθανές αποδόσεις.

Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και έμπειρους επενδυτές που αναζητούν ένα ισχυρό δομημένο σημείο εκκίνησης, χωρίς την ανάγκη διαχείρισης πολλαπλών κεφαλαίων και μετοχών.

 

* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited ([email protected]).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v