Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιλογές για crypto επενδύσεις μέσω ETFs

Η συνταγή για επενδύσεις που υπόσχονται ισχυρές αποδόσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ποια είναι τα κορυφαία ETFs. Πώς η τεχνητή νοημοσύνη δίνει νέα ώθηση. Γράφει ο Νίκος Χαβούτης.

Οι επιλογές για crypto επενδύσεις μέσω ETFs
  • του Νίκου Χαβούτη*

Τα τελευταία χρόνια, τα κρυπτονομίσματα έχουν βιώσει σημαντική μεταβλητότητα, επηρεάζοντας την απόδοση και την ανάπτυξη των Βitcoin και crypto ETFs. Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τις θετικές ρυθμιστικές εξελίξεις, αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ανακτούν δυναμική.

Αυτό το άρθρο αναζητά και αναλύει τρόπους που κάνουν πιο προσιτή την επένδυση, μέσα από τα καλύτερα Βitcoin και crypto ETFs που είναι διαθέσιμα σήμερα, τα οποία παρέχουν στους επενδυτές λελογισμένη έκθεση σε αυτόν τον δυναμικό μεν αλλά πολύ ιδιαίτερο χώρο.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα είδος ψηφιακού ή εικονικού νομίσματος που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για ασφάλεια. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδονται από κυβερνήσεις, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν σε αποκεντρωμένα δίκτυα βασισμένα στην τεχνολογία blockchain -ένα διανεμημένο μητρώο εγγραφής και κατοχής κρυπτονομισμάτων, που επιβάλλεται από ένα δίκτυο υπολογιστών.

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα

Bitcoin (BTC): Το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα δημιουργήθηκε από ένα ανώνυμο πρόσωπο (ή ομάδα) γνωστό ως Satοshi Nakamoto το 2009. Το Bitcoin συχνά αναφέρεται ως ψηφιακός χρυσός λόγω της περιορισμένης προσφοράς του και των χαρακτηριστικών του ως αποθηκευτικού αξίας.

Ethereum (ETH): Κυκλοφόρησε το 2015 από τον Vitalik Buterin. Το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που επιτρέπει την ανάπτυξη και λειτουργία έξυπνων συμβολαίων και αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) χωρίς διακοπές, απάτες, έλεγχο ή παρεμβολές.

Ripple (XRP): Δημιουργήθηκε από τη Ripple Labs. Το XRP είναι ένα ψηφιακό πρωτόκολλο πληρωμών που επικεντρώνεται στη διευκόλυνση συστημάτων πληρωμών σε πραγματικό χρόνο.

Litecoin (LTC): Συχνά αναφέρεται ως το ασήμι σε σχέση με τον χρυσό του Bitcoin. Το Litecoin δημιουργήθηκε από τον Charlie Lee το 2011. Προσφέρει ταχύτερους χρόνους επιβεβαίωσης συναλλαγών μέσα από έναν διαφορετικό κρυπτογραφικό αλγόριθμο.

Cardano (ADA): Ιδρύθηκε από τον Charles Hoskinson, έναν από τους συνιδρυτές του Ethereum. Το Cardano επικεντρώνεται στην ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την κλιμάκωση των εφαρμογών blockchain.

Solana (SOL): Γνωστό για τις υψηλές επιδόσεις του, το Solana υποστηρίζει αποκεντρωμένες εφαρμογές και κρυπτονομίσματα με υψηλές ταχύτητες και χαμηλά κόστη.

ETFs Κρυπτονομισμάτων

Τα ETFs κρυπτονομισμάτων είναι επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν την αξία των ψηφιακών νομισμάτων ή σχετικών εταιρειών. Αυτά τα ETFs παρέχουν έναν προσιτό τρόπο για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στα κρυπτονομίσματα χωρίς να τα αγοράζουν άμεσα.

Η πρόσφατη έξαρση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ως θεμελιώδους πλατφόρμας για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να ενσωματώνουν τεχνολογίες AI για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους.

Επιπλέον, η έγκριση των spot Βitcoin ETFs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 10 Ιανουάριου 2024, μέσω μιας διαδικασίας -μεταξύ αίτησης και έγκρισης- που διήρκεσε 10 χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό κανονιστικό ορόσημο, που ενδεχομένως μειώνει τους κινδύνους χειραγώγησης της αγοράς και απάτης.

Μοχλευμένα έναντι Μη Μοχλευμένων ETFs

Μη Μοχλευμένα ETFs: Στοχεύουν να αναπαράγουν την απόδοση ενός συγκεκριμένου δείκτη ή κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων χωρίς τη χρήση μόχλευσης. Είναι κατάλληλα για μακροπρόθεσμους επενδυτές που επιδιώκουν σταθερή ανάπτυξη με λιγότερο ρίσκο.

Μοχλευμένα ETFs: Χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικά παράγωγα και δάνεια για να ενισχύσουν τις αποδόσεις ενός υποκείμενου δείκτη ή κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, συχνά στοχεύοντας σε πολλαπλάσια της απόδοσης. Είναι σχεδιασμένα για βραχυπρόθεσμο trading, είναι πιο ευμετάβλητα και πολύ επικίνδυνα.

Κορυφαία ETFs Κρυπτονομισμάτων

Α. Μη Μοχλευμένα ETFs

Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK). Περιγραφή: Διαχειρίζεται ενεργά, εστιάζει σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία blockchain.

Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW). Περιγραφή: Παρακολουθεί τον δείκτη Bitwise 10 Large Cap Crypto, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα μεγαλύτερα επενδεδυμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Περιγραφή: Κατέχει Bitcoin και στοχεύει να αντικατοπτρίζει την αξία των Bitcoin που κατέχει το Trust, μείον τα έξοδα.

Β. Μοχλευμένα ETFs

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO). Περιγραφή: Επενδύει κυρίως σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin για να επιτύχει τον επενδυτικό του στόχο.

Direxion Daily Bitcoin Strategy Bull 2X Shares (BITC). Περιγραφή: Στοχεύει να επιτύχει το 200% της ημερήσιας απόδοσης του δείκτη S&P Bitcoin Futures.

Συμπεράσματα

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και οι ευνοϊκές κανονιστικές αλλαγές οδηγούν σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και τις τεχνολογίες blockchain. Η αγορά crypto ακόμα στο μυαλό πολλών επενδυτών, τραπεζιτών και συμβούλων αποτελεί μια παράφραση ενός σκοτεινού υποκόσμου σε ένα περιβάλλον παράνομων συναλλαγών που δεν ελέγχεται και μπορεί κάποιος να χάσει από επιτήδειους ολόκληρη την επένδυσή του.

Η επένδυση σε ETFs Βitcoin και κρυπτονομισμάτων προσφέρει έναν στρατηγικό τρόπο για να αποκτήσει κανείς έκθεση σε αυτή την εξελισσόμενη αγορά σήμερα και έχει συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το δε γεγονός ότι σημείωσε αύξηση ύψους 125% μέσα σε εάν χρόνο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα ρυθμιστικό επενδυτικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα, τα βάζει στον επενδυτικό χάρτη. Βεβαίως αυτού του είδους οι αγορές που αναδεικνύουν τόση μεγάλη αστάθεια (volatility) δεν ενδείκνυνται για μεγάλα ποσοστά επένδυσης ενός χαρτοφυλακίου.

Επιλέγοντας ETFs ευρείας διασποράς και ισχυρής απόδοσης, οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με μια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων.


* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited ([email protected]).

Πηγές
• US Security and Exchange Commission
• Morningstar
• Reuters
• Bloomberg
• Investopedia
• Binance
• CoinBase
• CoinGecko

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v