Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστηριακή υπεραξία με ελεγχόμενο ρίσκο; Διαβάστε αυτό!

Οι επιλογές που προσφέρει η παγκόσμια αγορά και πώς θα τις εντοπίσετε. Ποια είναι τα χρηματιστήρια με «επενδυτική συνέπεια» και η χώρα που ξεχωρίζει. Γράφει ο Νίκος Χαβούτης.

Χρηματιστηριακή υπεραξία με ελεγχόμενο ρίσκο; Διαβάστε αυτό!
  • του Νίκου Χαβούτη*

Στην παρούσα ανάλυση, προσεγγίζουμε τον χρηματιστηριακό επενδυτή που αναζητά υπεραξίες με περιορισμένο κίνδυνο και παγκόσμια διασπορά.

Κατατάσσουμε τις αγορές βάσει κεφαλαιοποίησης, εστιάζουμε στις μεγαλύτερες εξ αυτών, επισημαίνοντας εκείνες που επιδεικνύουν επενδυτική συνέπεια, ενώ διαμορφώνουμε έναν οικονομικό τρόπο επένδυσης μέσω δεικτών. Με αυτή την επενδυτική φιλοσοφία και οπτική, στοχεύουμε στη δημιουργία πλούτου, αποφεύγοντας την υπερβολική ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Εμβάθυνση στα στοιχεία

Αξιοποιούμε τον δείκτη S&P Global Broad Market Index (BMI), ως μια παγκόσμια βάση δεδομένων για επενδύσεις σε 14.000 μετοχές εισηγμένων εταιρειών, τόσο ανεπτυγμένων όσο και αναδυόμενων αγορών.

Αντλούμε περαιτέρω πληροφορίες και από άλλες αξιόλογες πηγές όπως (ενδεικτικά) οι δείκτες S&P Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq 100, που μας βοηθούν να κατατάξουμε τις παγκόσμιες αγορές αλλά και να αναλύσουμε χρηματιστηριακές αποδόσεις πενταετίας, με σκοπό έναν επενδυτικό σχεδιασμό διαχρονικών αποδόσεων με ελεγχόμενο ρίσκο.

Κορυφαίες χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις

Στην πρώτη γραμμή της αξιολόγησής μας, αναδεικνύουμε τους σημαντικούς παίκτες στη σφαίρα της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών, με ιδιαίτερη έμφαση στα έθνη που διαθέτουν αγορές αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω.

Στην κορυφή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κεφαλαιοποίηση 52,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι εντός της αμερικανικής αγοράς συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές των «Magnificent Seven».

Σε μια παράφραση του τίτλου της ομώνυμης καουμπόικης ταινίας του 1960, η διακεκριμένη αυτή ομάδα μετοχών περιλαμβάνει τις: Apple, Microsoft, Alphabet/Google, Amazon, NVIDIA, Tesla και Meta/Facebook, με συνολική κεφαλαιοποίηση 13,1 τρισ. δολαρίων.

Οι ασιατικές αγορές είναι ιδιαίτερα προβεβλημένες, με την Κίνα να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη στενά από την Ιαπωνία με 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η αγορά της Ινδίας είναι αυτή που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2024, εδραιώνοντας την ιδιότητά της ως τέταρτης μεγαλύτερης αγοράς μετοχών παγκοσμίως.

Η αγορά της Ινδίας έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, προσθέτοντας το εντυπωσιακό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε αποτίμηση μέσα σε μόλις τρία χρόνια, αναδεικνύοντάς την ως μία από τις πιο δυναμικές αναδυόμενες αγορές.

Ανάλυση επιδόσεων

Μια υποθετική επένδυση 1.000 δολαρίων σε χρονική έκταση πενταετίας, βασισμένη σε χρηματιστηριακούς δείκτες αγορών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θα μας έδινε αποδόσεις που απεικονίζονται στο παρακάτω γράφημα:

Επιρροή των Magnificent Seven

Παρά τις διακυμάνσεις σε μεμονωμένες μετοχές (όπως για παράδειγμα η Tesla που κλυδωνίζεται), οι Magnificent Seven ασκούν σημαντικότατη επιρροή. Διατηρούν την κυριαρχία τους εντός της αμερικανικής αγοράς, ενισχυμένες και από την αξιοσημείωτη άνοδο της Nvidia σε αποτίμηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συλλογικά, αυτή η ελίτ ομάδα εταιρειών αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του συνόλου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η δε συμμετοχή τους στους επενδυτικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 είναι καταλυτική.

Συγκριτική απόδοση των παγκόσμιων δεικτών

Μεταβαίνοντας σε μια συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων των χρηματιστηριακών αγορών σε διάφορες περιοχές, εξετάζουμε τις πενταετείς αποδόσεις των κορυφαίων δεικτών μετοχών. Εντυπωσιακά, η Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύεται από τον δείκτη NIFTY 50, έχει ξεπεράσει τα σταθερά μεγέθη όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, διαθέτοντας αξιοσημείωτη απόδοση 92,4% μέχρι και την 1η Απριλίου 2024. Αυτή η αστρική απόδοση υπογραμμίζει την ανάδειξη της Ινδίας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη.

Αντίθετα, η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, παρότι σημαντικές σε μέγεθος, ακολουθούν διαφορετική πορεία, σημειώνοντας σημαντική πτώση, με μια εκτιμώμενη αποτίμηση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να εξανεμίζεται από την κορύφωσή τους το 2021.

Ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αλλά και γενικότερα η κινεζική αγορά.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας

Εμβαθύνοντας στην ινδική αγορά, ανακαλύπτουμε μια πολυετή ανοδική πορεία που χαρακτηρίζεται από ορόσημα-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης του ορίου κεφαλαιοποίησης των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και των σημαντικών εισροών Exchange Traded Funds, με επίκεντρο την συγκεκριμένη χώρα. Ειδικότερα, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, η οποία καθοδηγείται από την εκκολαπτόμενη μεσαία τάξη, την τοποθετεί σε τροχιά να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως έως το 2030, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο δείκτης NIFTY 50, παρόμοιος με τον S&P 500, χρησιμεύει ως βαρόμετρο για την αξιολόγηση των επιδόσεων της ποικιλόμορφης χρηματιστηριακής αγοράς της Ινδίας, περιλαμβάνοντας τις 50 μεγαλύτερες και πιο ενεργά διαπραγματεύσιμες ινδικές μετοχές.

Η νέα ιαπωνική δυναμική

Η Ιαπωνία είδε τις μετοχές της, όπως αυτές αντιπροσωπεύονται από τον δείκτη Nikkei 225, να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις, ξεπερνώντας έστω και οριακά τον S&P 500 κατά την τελευταία πενταετία.

Η ανάκαμψη αυτή τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, τα οποία ενισχύθηκαν από το αδύναμο γεν, που έδωσε ώθηση στις επιχειρήσεις της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Συμπεράσματα

Η σημερινή μας ανάλυση επικεντρώνεται στις μεγάλες αγορές του κόσμου για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων υψηλής απόδοσης. Αν και δεν συμπεριλάβαμε τις αναδυόμενες αγορές σε αυτό το άρθρο, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, αυτές παραμένουν αξιοσημείωτες και αξίζει να τους δοθεί περαιτέρω προσοχή σε μελλοντικές μελέτες.

Το παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο διακρίνεται από μια εκρηκτικότητα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την κορυφαία θέση, τροφοδοτώντας όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία αλλά και την τεχνολογική πρόοδο που διαμορφώνει την παγκόσμια πραγματικότητα. Οι «magnificent seven», αυτοί οι σύγχρονοι τεχνολογικοί γίγαντες, αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, καταλαμβάνοντας ένα τέταρτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ποσοστό της υπεράξιας.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναδεικνύουν σημαντικές τάσεις ανάπτυξης και αθροιστικά συγκρίνονται σε αξία με την Κίνα που διανύει επενδυτική ύφεση. Η ιαπωνική αγορά προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις, καθώς ανακάμπτει λόγω της εσωτερικής ζήτησης και των σταθερών εξαγωγών.

Ωστόσο, οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, με κυρίαρχη την Ινδία, δείχνουν έντονη δυναμική για αναδιαμόρφωση του χάρτη των παγκοσμίων μετοχικών αγορών. Η Ινδία διαθέτει μεγάλο εργατικό δυναμικό, χαμηλό κόστος εργασίας, αναδυόμενη μεσαία τάξη, πρόσβαση σε υψηλές τεχνολογίες, πολιτική σταθερότητα και βούληση για αύξηση των εξαγωγών, δημιουργώντας μια εκρηκτική επενδυτική προοπτική.

Μεθοδολογία και επενδυτική διαδικασία

Ο στόχος που θέσαμε εξαρχής ήταν η δημιουργία κεφαλαιακής υπεράξιας μέσω παγκόσμιας διασποράς, ελεγχόμενου ρίσκου και οικονομικού τρόπου επένδυσης.

Η διαδικασία που προτείναμε παραπάνω εμπεριέχει:

  • Διαλογή των μεγαλύτερων αγορών στο κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης (για την αύξηση ρευστότητας και την μείωση ρίσκου),
  • Παρακολούθηση των αγορών που δείχνουν να έχουν αυξητική πορεία (στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αποφεύγαμε το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Κίνα γενικότερα λόγω του εμπορικού πολέμου της με την Δύση)
  • Επιλογή επένδυσης σε δείκτες που αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη αγορά (για μεγαλύτερη διασπορά και μείωση του ρίσκου)
  • Εύρεση ενός μεγάλου επενδυτικού οίκου (με branding διαχρονικής πιστότητας) για την επένδυση στις επιλεγείσες αγοράς μέσω Exchange Traded Funds (που λόγω μεγέθους και διασποράς έχουν μικρό κόστος και μεγάλη ρευστότητα).

* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited ([email protected]).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v