Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει η Εθνική για ευρώ, πετρέλαιο, πληθωρισμό

Το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση της τιμής, αλλά και οι συνέπειες αυτής στα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τα πιθανά σενάρια για το Ιράκ, περιγράφονται στο μηνιαίο δελτίο Ιανουαρίου 2003 για τη ζώνη του ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Τι βλέπει η Εθνική για ευρώ, πετρέλαιο, πληθωρισμό
Με τρία θέματα που άπτονται της πρόσφατης ανόδου του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού ασχολείται το μηνιαίο δελτίο Ιανουαρίου 2003 για τη ζώνη του ευρώ της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο Euro Area Monthly.

Στο report εξετάζεται το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση της τιμής, αλλά και οι συνέπειες αυτής στα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης.

Η εμπειρική ανάλυση, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής υποδεικνύει ότι η παρούσα ανοδική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί την επί μακρόν αναμενόμενη ”διόρθωση” προς τα επίπεδα ”δίκαιης αποτίμησης” του 1,06 δολ. Για το μέλλον, προβλέπεται ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί προσωρινά στο επίπεδο των 1,10 δολαρίων και τελικά θα σταθεροποιηθεί κοντά στο μακροχρόνιο επίπεδο των 1,06 δολαρίων.

Αναφορικά με του παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση της τιμής, αναφέρεται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικών ομολόγων, καθώς και τα υψηλότερα επιτόκια βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος συγκριτικά με αυτή των ΗΠΑ λειτούργησαν θετικά για το ευρώ.

Οι βασικές συνιστώσες που επέδρασαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και αντιστάθμισαν την παραπάνω επίδραση ήταν η καλύτερη πορεία του χρηματιστηρίου και η υψηλότερη παραγωγικότητα των ΗΠΑ σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Περισσότερη εντύπωση φαίνεται να προκαλεί το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ανοδική κίνησης.

Η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, αναφέρει η Εθνική, η περιορισμένη ζήτηση για μετοχές και το διευρυνόμενο δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτέλεσαν έναυσμα για την έντονη διορθωτική κίνηση.



Επιχειρώντας να εκτιμηθούν οι επιδράσεις από την ανατίμηση του ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ. Το κεντρικό σενάριο που ενσωματώνεται στις προσδοκίες της αγοράς, γράφει η έκθεση της Εθνικής, προβλέπει ότι η κρίση στο Ιράκ θα λήξει σχετικά ανώδυνα και ότι η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 25 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2003.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόβλεψή για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη για το 2003 παραμένει στο 1,8%, καθώς η αυξητική επίδραση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντισταθμίζεται από την επίδραση της ανατίμησης του ευρώ. Όσον αφορά την ανάπτυξη, η ανατίμηση του ευρώ εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εξαγωγές, ενώ η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού, αναμένεται ότι θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση. Σταθμίζοντας τις δύο αυτές αντίρροπες επιδράσεις, η Εθνική αναθεωρεί τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2003 σε 1,3% από 1,5%.

Ενα λιγότερο πιθανό και πιο απαισιόδοξο σενάριο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο η κρίση θα έχει διάρκεια και η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει στα 38 δολάρια ανά βαρέλι και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,8% για το 2003 και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v