Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: Ατενίζοντας το 2003…

Νέο benchmark, τον FTSE/ASE-140, και νέα κλίμακα αξιολόγησης περιέχει έκθεση της Alpha Finance για την πορεία της Σοφοκλέους το τρέχον έτος. Στην έκθεση, με ημερομηνία 22/1 και τίτλο ”bottoming out”, αναφέρονται οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών εταιριών, αλλά και τα ”top picks” για το 2003.

Alpha Finance: Ατενίζοντας το 2003…
Aλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης (ratings), αλλά και νέο benchmark (δείκτη αναφοράς), τον FTSE/ASE-140, περιέχει, μεταξύ άλλων, πολυσέλιδη έκθεση της Alpha Finance για την πορεία της Σοφοκλέους το 2003, που έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου και τίτλο ”Bottoming out”.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο καθορισμός των κλάδων θα γίνεται πλέον ανάλογα με εκείνον του DJ Stoxx, για λόγους συγκρισιμότητας και απλότητας. Ακόμη, τα ratings ”ισχυρή αγορά” και ”πώληση” δεν θα αποτελούν πλέον συστάσεις της Alpha Finance, ενώ θα ”παραμείνει” με τα outperform, neutral και underperform.

Η Alpha Finance αιτιολογεί την επιλογή του προσφάτως εισαχθέντος FTSE/ASE-140, ως benchmark (δείκτη αναφοράς), καθώς, όπως παρατηρεί, είναι αυτός με την ευρύτερη αντιπροσώπευση στην αγορά και, επιπρόσθετα, με βάση στο free float.

Συνολικά, αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές μετοχές φαίνονται τώρα δικαιότερα αποτιμημένες με βάση τις ιστορικές τους αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται χαμηλότερα από 12 φορές τα μελλοντικά τους κέρδη ή με discount περίπου 20% (σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει ”πάνω από 15%”) σε σχέση με τον δείκτη DJ Stoxx 600. Παρά το ότι το 2003 θα είναι ίσως χρονιά ”εκπλήξεων” για αρκετές εταιρίες από πλευράς κερδοφορίας, η Alpha Finance εκτιμά ότι το discount έναντι των ευρωπαϊκών τίτλων θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 (EPS), η έκθεση προβλέπει ανάπτυξή τους κατά 18%, έναντι του 26% που προβλέπεται για τον DJ Stoxx 600 και 31% που προβλέπεται για τον DJ Euro Stoxx. Σε κλαδικό επίπεδο, το μεγαλύτερο EPS growth αναμένεται από τους κλάδους των ποτών και εμφιάλωσης (84%) και από αυτόν των μη κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών (76,2%).

Τα ”top picks” της Alpha Finance για το 2003 περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ, για την οποία η τιμή-στόχος τίθεται στα 17 ευρώ, την CosmOTE (11,50 ευρώ), τον ΟΠΑΠ (11,60 ευρώ), τον Τιτάνα (44,4 ευρώ), τον Άκτωρα (6,44 ευρώ), τη Hyatt (8,80 ευρώ) και τη Folli Follie (21,20 ευρώ).

Ακόμη, ως προτεινόμενες μετοχές περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ (με τιμή-στόχο στα 14,50 ευρώ), η 3Ε (τιμή-στόχος στα 18,27 ευρώ), η Vodafone (6,70 ευρώ), η Παπαστράτος (18,60 ευρώ), η Τεχνική Ολυμπιακή (στα 4,66 ευρώ), η Γερμανός (12 ευρώ), ΚΑΕ (7,95 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (4 ευρώ), Ρόκας (7,70 ευρώ), Τηλέτυπος (6,6 ευρώ) και Νεώριον (8,3 ευρώ).

Για τον τραπεζικό κλάδο, η έκθεση επισημαίνει την καθοριστική σημασία που αυτός έχει για το σύνολο της αγοράς, καθώς εκτιμά ότι πιθανή ”αντιστροφή της τάσης” θα τροφοδοτήσει ανάλογα και την υπόλοιπη αγορά.

Εξακολουθεί να αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με ”neutral”, καθώς η εποχή ”δεν φαίνεται κατάλληλη για επαναδιατύπωση των συστάσεων”. ”Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2002”, αναφέρει η Alpha Finance, προκειμένου να φανεί τι τελικά θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τα πιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τις υποαξίες χαρτοφυλακίων.

Όσον αφορά την κερδοφορία των ιδρυμάτων, αναμένεται ήπια ανάκαμψη κατά 10%, με την επισήμανση ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες υπέρβασης αυτού του ποσοστού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v