Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σκήπτρα του διεθνούς πλούτου

Τους ”παγκόσμιους πρωταθλητές” του πλούτου περιέχει το τεύχος Φεβρουαρίου 2003 του περιοδικού Eurobussiness. Ποιες θέσεις καταλαμβάνουν οι έλληνες κροίσοι, ποιοι ”βλέπουν την πλάτη” του Μπιλ Γκέητς και ποιων η περιουσία μειώθηκε περισσότερο;

Τα σκήπτρα του διεθνούς πλούτου
Οι λίστες με τους πρωταθλητές του πλούτου συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον των αγορών. Ενδιαφέρον, που δεν περιορίζεται μόνον στο ”κουτσομπολιό”.

Η ”ιεραρχία” των πλουσιότερων επιχειρηματιών, αλλά και οι σημαντικότερες ανακατατάξεις στην κλίμακα των ”top” -εκτός από τροφή για περιέργεια - αποτελούν και μια συνοπτική εικόνα των σημερινών ”δρόμων του χρήματος”, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των αγορών από την πλευρά των εταιριών.

Το euro2day.gr αναδημοσιεύει στοιχεία από το τεύχος Φεβρουαρίου 2003 του περιοδικού Eurobussiness, όπου περιέχονται δεδομένα, τόσο για το διεθνή χώρο, όσο και για την θέση των ελλήνων κροίσων στο παγκόσμιο στερέωμα.

Πρώτος λοιπόν Έλληνας που απαντάται στη λίστα των 188 ευρωπαίων μεγιστάνων του περιοδικού, είναι ο Σπύρος Λάτσης, στην 22η θέση. Η περιουσία του ισχυρού άνδρα της EFG Eurobank ανέρχεται στα 5,60 δισ. ευρώ, ενώ στην 25η θέση έρχεται ο πατέρας του, Γ. Λάτσης με 5,40 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια που αναφέρονται στην οικογένεια Λάτση είναι επαινετικά κυρίως για το νεώτερο μέλος της, αφού αυτό περιγράφεται ως ”προσηλωμένος στις επιχειρήσεις”, ενώ ο πρεσβύτερος σαν ”αυτοδημιούργητος playboy”.

Στη θέση 146 τοποθετείται η Μαριάννα Λάτση (1,30 δισ. ευρώ), ενώ στη θέση 151 έρχεται η Αθηνά Russel Ωνάση, με 1,21 δισ. ευρώ, αφού στις 29 Ιανουαρίου που συμπληρώνει τα 18 της χρόνια θα γίνει αποδέκτης της περιουσίας του παππού της.

Ο ιδρυτής της Easyjet, ο Στ. Χατζηιωάννου, βρίσκεται στην θέση 156, με περιουσία 1,25 δισ. ευρώ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως ίσως θα περιμένατε, είναι και πάλι η... αυτού εξοχότης, ο Μπιλ Γκέητς με 45,94 δισ. ευρώ. Πίσω του, στη δεύτερη θέση με περιουσία 33 δισ. ευρώ έρχεται ο φίλος του και ένθερμος αρνητής της νέας τεχνολογίας, ο W. Buffet. Στην τρίτη θέση (21,92 δισ. ευρώ) βρίσκεται το Νο2 της Microsoft, Paul Allen, στην τέταρτη το αφεντικό της Oracle, Larry Ellison (20,45 δισ. ευρώ), ενώ ο πρώτος ευρωπαίος της λίστας είναι γυναίκα, διοικεί τη L’ Oreal και ακούει στο όνομα Liliane Bettencourt.

Στην 6η θέση βρίσκεται ο σαουδάραβας πρίγκηψ Alwaleed, που με την ιδιότητα του ”επενδυτή” εξασφάλισε για... τα γηρατειά του 19,68 δισ. ευρώ.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν μέλη της οικογένειας Walton, ιδιοκτήτριας της Wal Mart, με περιουσία που κυμαίνεται από 19,68- 19,18 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί, ότι αν αθροιστεί η περιουσία των Walton, φτάνει περίπου τα 120 δισ. ευρώ- ποσό που προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εργασίες της ίδιας εταιρίας.

Το ”top 5” των χαμένων αποτελούν οι Viscount Rothermere (της Daily mail and General Trust) με ποσοστιαία μείωση περιουσίας της τάξης του 57,3%, Otto Beisheim (της Metro AG) με –55,9%, G. Agnelli (της FIAT) με –50%, Ch. Blocher (της EMS) με απώλειες 45,9% και Leonardo Di Veccchio (της Luxottica) με ποσοστιαία μείωση των οικονομιών του κατά 42,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v