Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις της UBS για τις ευρωπαϊκές εταιρίες

Ποσοστό της τάξεως του 19% θα αποτελέσει το μέσο όρο των κερδών των ευρωπαικών εταιριών το 2003, σύμφωνα με την UBS, οι προβλέψεις της οποίας διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της IBES, το αντίστοιχο ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 33%.

Εκτιμήσεις της UBS για τις ευρωπαϊκές εταιρίες
Σε 19% κατά μέσο όρο εκτιμά η UBS την αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών εταιριών για το 2003, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος των εκτιμήσεων όλων των αναλυτών, όπως προσδιορίζεται από την IBES, προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας κατά 33% κατά μέσο όρο, ποσοστό που εκτιμάται ως υπεραισιόδοξο από τους αναλυτές του ελβετικού οίκου.

Σε σχετική μελέτη της 15/01/2003, κύριοι παράγοντές για την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία ενδέχεται να είναι το αδύναμο οικονομικό σκηνικό ανάπτυξης και η αυξανόμενη ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο.

Στην ανάλυση της η UBS Warburg δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιριών δεν αποτέλεσε τον πιο σημαντικό παράγοντα για την απόδοση των μετοχών τους από το Σεπτέμβριο του 2002.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κλάδοι με αισιόδοξα σενάρια για τα περιθώρια κερδοφορίας τους, όπως ο κλάδος των utilities, των μέσων επικοινωνίας και των τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους για αναθεωρήσεις της κερδοφορίας τους προς τα κάτω, από ότι κλάδοι όπως τα βασικά υλικά και τα μη-κυκλικά καταναλωτικά αγαθά για τους οποίους οι θετικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορία τους είναι πιο πρόσφατες.

Τέλος, οι αναλυτές της UBS δηλώνουν ότι τα περιθώρια κερδοφορίας προ φόρων και τόκων των ευρωπαϊκών εταιριών για τα 2003 εκτιμώνται σε 10,3%, έναντι 9,8% το 2000, όπου αποτέλεσε και την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v