Τράπεζες: Τα ποσοστά του ΤΧΣ και οι... λαγοί του συστήματος

Οι πληροφορίες για ενδιαφέρον εξαγοράς ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς και οι ανελαστικές διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο. Γιατί έλκουν «εκ του ασφαλούς» funds οι εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Τράπεζες: Τα ποσοστά του ΤΧΣ και οι... λαγοί του συστήματος

Θα χορτάσουμε… κλίμα τους επόμενους μήνες, αναφορικά με την τύχη των κρίσιμων ποσοστών που διατηρεί το ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς. Στο παραπάνω κυνικό συμπέρασμα καταλήγουμε, με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ και τα συνεχή σενάρια.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποχρεούται εκ του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, να τηρήσει με… ευλάβεια τις διαδικασίες αποεπένδυσης που προβλέπονται. Ακόμη και στην περίπτωση του 20% της Εθνικής, για το οποίο υπάρχει προχωρημένη διαπραγμάτευση με το Public Investment Fund of Saudi Arabia, η ως τώρα διαδικασία «πολιτικών» αποφάσεων πρέπει να ευθυγραμμιστεί και να «τρέξει» βάσει νόμου.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες συμμετοχές του Ταμείου, διευκρινίζουν κύκλοι του. Πρώτα θα καθοριστεί η στρατηγική αποεπένδυσης και εν συνεχεία, βάσει αυτής, θα αποφασισθεί πότε και πώς θα διατεθεί μέρος ή το σύνολο της συμμετοχής ανά τράπεζα. Για την εκπόνηση και έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης έχουμε ακόμη χρόνο… Και για να μην ξεχνιόμαστε, ως τον Ιούλιο θα έχουμε εκλογές. Οπότε η ολοκλήρωση της στρατηγικής ενδέχεται να μη συνεπάγεται αυτόματη έναρξη υλοποίησής της.

Είναι βέβαιο ότι το ΤΧΣ έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος ή και συγκεκριμένων προτάσεων από αρκετούς «παίκτες» για τα ποσοστά του σε Εθνική και Πειραιώς (σ.σ. τα ποσοστά που διατηρεί σε Eurobank και δευτερευόντως Alpha δεν είναι κρίσιμα ως προς τη διαμόρφωση μετοχικών ισορροπιών).

Για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η συγκυρία είναι υποβοηθητική. Οι αποτιμήσεις όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Σε μικρές αγορές όπως η ελληνική, αυτό δημιουργεί την εξής ιδιομορφία: με λιγότερο από 1 δισ. ευρώ μπορείς να αποκτήσεις τον έλεγχο συστημικής τράπεζας.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται με βάση τις αποτιμήσεις και τη σύγκριση με το εξωτερικό ως υποτιμημένες και έχει λογική η απόκτηση ποσοστών στα χαμηλά, με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τα το πούμε σε απλά ελληνικά, οι ελληνικές τράπεζες μοιάζουν φθηνές.

Τις τελευταίες ώρες, στο επίκεντρο έχει μπει η φερόμενη πρόταση της ION Group για την απόκτηση του 27% των μετοχών της Tράπεζας Πειραιώς και μάλιστα με ικανοποιητικό premium. Η στήλη απευθύνθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει τον ρόλο του πωλητή, άρα αποδέκτη των προτάσεων, και έλαβε την απάντηση πως το Ταμείο έχει δεχτεί αρκετές προτάσεις από ξένους επενδυτές. Από την πλευρά της Tράπεζας Πειραιώς δεν μπλέκουν στη διαδικασία των προτάσεων και δείχνουν προς τον πωλητή, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κάτι λογικό.

Σε κάθε περίπτωση, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαναλαμβάνουν πως υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και χρονοδιαγράμματα. Επισημαίνουν δε με νόημα ότι η όποια πώληση μετοχών θα γίνει σε χρόνο και τιμές που συμφέρουν το Ταμείο.

Τα παραπάνω δεν αναιρούν τη δυνατότητα οποιουδήποτε επενδυτή, Έλληνα και ξένου, να γράψει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να την καταθέσει στο ΤΧΣ. Οι πιο καχύποπτοι όμως διερωτώνται τι και ποιον εξυπηρετούν όλα αυτά; Μήπως την ενίσχυση των τραπεζικών μετοχικών κύκλων; Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση, καθώς άλλο οι υποθέσεις και άλλο οι αποδείξεις.

Υ.Γ.: Η ιταλική ION Group με μεγαλομέτοχο τον Andrea Pignataro ασχολείται με το χρηματοοικονομικό software, χαρακτηρίζεται μάλιστα από κάποιους ως ανταγωνιστής του Bloomberg. Μπορεί να λάβει fit & proper από τον επόπτη, προκειμένου να αποκτήσει ειδική συμμετοχή (σ.σ. άνω του 10%) σε ευρωπαϊκή τράπεζα;

Υ.Γ. ΙΙ: Ο «λαγός» στους αγώνες ταχύτητας συνήθως ανεβάζει τον ρυθμό σε επιθυμητά επίπεδα. Αρκεί να μην τρέχουν αυτός και άλλος ένας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v