Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Θετικότερο το 2003 για τις εταιρίες στις ΗΠΑ

”Καλύτερες ημέρες” θα φέρει το 2003 για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών εταιριών εκτιμά η Standard & Poors, καθώς προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού των υποβαθμίσεων, οι οποίες ωστόσο υπερβαίνουν αριθμητικά τις αναβαθμίσεις.

S&P: Θετικότερο το 2003 για τις εταιρίες στις ΗΠΑ
”Καλύτερες ημέρες” θα φέρει το 2003 για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών εταιριών προβλέπει η Standard & Poors σε σχετική έκθεσή της (10/01).

Αν και το τρέχον έτος οι υποβαθμίσεις εταιριών θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις αναβαθμίσεις, δεδομένο που συμβαίνει από το 1997 στις ΗΠΑ και που αντανακλά τα προβλήματα της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο ρυθμός των υποβαθμίσεων προβλέπεται να επιβραδυνθεί μέσα στο 2003.

Καταλυτικό παράγοντα για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και την πορεία των εταιριών θα αποτελέσει η (πιθανή) πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ, με μια γρήγορη και νικηφόρα αποδέσμευση των ΗΠΑ από το ζήτημα να αποτελεί την ευνοϊκότερη λύση.

Οι αναλυτές της έκθεσης επισημαίνουν πως η δυναμική που θα παρουσιάσει η οικονομία των ΗΠΑ το 2003 θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το ύψος των υποβαθμίσεων – αναβαθμίσεων. Μάλιστα η Standard & Poors ”συμβουλεύει” τους επενδυτές να παρακολουθούν τα macro στοιχεία στις ΗΠΑ, ώστε να συμπεραίνουν πως διαμορφώνονται τα επιμέρους μεγέθη της οικονομίας, τα οποία επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις εταιρίες λιανικής, ψυχαγωγίας και καταναλωτικών προιόντων κρίσιμα στοιχεία θεωρούνται εκείνα, σύμφωνα με την S&P που αναφέρονται στις καταναλωτικές δαπάνες και τις λιανικές πωλήσεις.

Για εταιρίες εντάσεως κεφαλαίου τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή κρίνονται καταλληλότερα.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως η πιστοληπτική ικανότητα για τις επιχειρήσεις ορισμένων κλάδων, όπως ο αμυντικός, ο αεροναυπηγικός, αλλά και ο πετρελαϊκός, δεν θα επηρεαστεί τόσο από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, όσο ορισμένοι άλλοι κλάδοι.

Παράλληλα, η Standard & Poors εκτιμά πως το 2003 θα αποτελέσει έτος αναδιοργάνωσης των ”ισολογισμών” πολλών εταιριών, αφού τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν αναχρηματοδοτήσεις υποχρεώσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Για τις συγχωνεύσεις ειδικότερα, εκτιμάται από τους αναλυτές της Standard & Poors, πως ο ρυθμός αύξησής τους θα κινηθεί ανάλογα με την πορεία που θα καταγράψει η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v