Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοια ή εκμετάλλευση του γεωπολιτικού κινδύνου;

Η ανοχή που επιδεικνύουν οι επενδυτές έναντι τoυ γεωπολιτικού κινδύνου καθορίζει σε σημαντικό βαθμό, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ, επισημαίνεται σε έκθεση της SSSB, την οποία υπογράφει ο κορυφαίος αναλυτής, T. Levkovich.

Αγνοια ή εκμετάλλευση του γεωπολιτικού κινδύνου;
To ”περιθώριο ανοχής” των επενδυτών έναντι του κινδύνου που προκαλούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες (Ιράκ, Βόρειος Κορέα και τρομοκρατία) καθορίζει σε σημαντικό βαθμό, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της SSSB (Ιnstitutional Equty Strategy – 10/01), την οποία υπογράφει ο κορυφαίος αναλυτής T. Levkovich.

Η πιθανή ανοχή που επιδεικνύουν οι επενδυτές έναντι του κινδύνου καταγράφεται από την SSSB ως σημαντικότερη για την διαπραγμάτευση των μετοχών σε σχέση με άλλα βαρύνουσας σημασίας στοιχεία, όπως η μερισματική πολιτική ή η αύξηση των εταιρικών κερδών, και ως εκ τούτου, πολλές φορές, όπως επισημαίνεται, οδηγεί (βραχυχρόνια) ορισμένες μετοχές σε outperfromance.

Στην έκθεση τίθεται ως παράδειγμα η περίπτωση που ανακοινώνονται μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν μια περιοδικότητα/ κυκλικότητα, όπως οι δείκτες ανεργίας ή ο ISM, όπου οι αγορές αντιδρούν, κυρίως, με βάση την ευαισθησία τους έναντι του κινδύνου.

Εξάλλου, η SSSB εκτιμά πως το risk premium των αγορών διαμορφώνεται μεταξύ 6,5 – 7%, ενώ θεωρεί πως αν η ανοχή των επενδυτών έναντι του κινδύνου ενταθεί, τότε οι κλάδοι των utilities και της τεχνολογίας θα επιδείξουν συμπεριφορά ανώτερη της αγοράς, σε βραχυχρόνιο διάστημα.

Παράλληλα η SSSB αναφέρει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μπους για την αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού, όπως εκτιμάται από τον T. Levkovich, θα επαυξήσει τη ”βούληση” των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η SSSB υιοθετεί θετική στάση έναντι του χρηματοοικονομικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v