Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η SSSB για τον μαύρο χρυσό

Στα 21,5 δολάρια ανά βαρέλι θα κυμανθεί η μέση τιμή του πετρελαίου για το τρέχον έτος, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το 2004 υπολογίζεται να διαμορφωθεί περί τα 19 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με έκθεση της SSSB. Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον κλάδο;

Η SSSB για τον μαύρο χρυσό
Σύμφωνα με τη μελέτη των αναλυτών της SSSB, ο ευρωπαϊκός κλάδος πετρελαίου βρίσκεται την παρούσα χρονική στιγμή υποτιμημένος κατά μέσο όρο 11% σε σχέση με τη δίκαιη αποτίμησή του.

Στη διάρκεια του 2002, ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιριών κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την πτωτική πορεία των υπόλοιπων μετοχών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της SSSB, η πτωτική πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του 2004 μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να αποκομίσουν τις αποδόσεις του 2002.

Η αποτυχία του κλάδου να συμβαδίσει με τις τιμές του πετρελαίου έχει οδηγήσει τις εταιρίες σε μια πιο θετική σχέση ρίσκου και απόδοσης. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στον χαρακτηρισμό της απόδοσης του κλάδου ως ανάλογης με εκείνη της υπόλοιπης αγοράς.

Σύμφωνα με τις παραδοχές της SSSB, για την πορεία της τιμής του πετρελαίου αναφέρεται ότι η μέση τιμή έτους θα κυμανθεί στα επίπεδα των 21,50 δολαρίων ανά βαρέλι για το τρέχουν έτος, ενώ για το 2004 η μέση τιμή εκτιμάται στα επίπεδα των 19 δολαρίων ανά βαρέλι.

Συνεχίζοντας, η SSSB για το τρέχον έτος πιστεύει ότι οι εταιρίες που θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στον κλάδο θα είναι εκείνες που θα επιλέξουν τον σωστό συνδυασμό επενδύσεων, συγχωνεύσεων, μερισμάτων, αποπληρωμής δανείων και επαναγοράς μετοχών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του κεφαλαίου.

Έμφαση δίνεται στην αμυντική προσφορά του κλάδου των πετρελαϊκών εταιριών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιριών είναι θετικές, καθώς γίνεται λόγος για μια αύξηση της τάξεως του 11%, λόγω των ελαφρώς αυξημένων περιθωρίων διύλισης που θα επικρατήσουν στην αγορά το τρέχον έτος, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις πρώτες επιλογές της SSSB για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται οι μετοχές της ιταλικής εταιρίας ENI, τις οποίες χαρακτηρίζει μετοχές χαμηλού ρίσκου με προσδοκώμενη απόδοση ανώτερη της αγοράς, η γαλλική TotalFinaElf, την οποία χαρακτηρίζει επίσης μετοχή χαμηλού ρίσκου με προσδοκώμενη απόδοση ανώτερη της αγοράς, και η Repsol, την οποία χαρακτηρίζει υψηλού ρίσκου με προσδοκώμενη απόδοση ανώτερη της αγοράς.

Ταυτόχρονα, η έκθεση της SSSB για τις πετρελαϊκές εταιρίες αναφέρει για τη Shell ότι προσδοκά αναθεώρηση της στρατηγικής της και την αξιολογεί με χαμηλό κίνδυνο και απόδοση ανάλογη της αγοράς, ενώ τέλος τη μετοχή της BP την αξιολογεί ως χαμηλού κινδύνου με απόδοση χαμηλότερη της αγοράς.

Τέλος, στην έκθεση τονίζεται η ικανότητα των εταιριών του κλάδου να συνδυάζουν υψηλές ταμιακές ροές και υψηλή μερισματική απόδοση, γεγονός το οποίο κρίνεται θετικό στην αξιολόγηση των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v