Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Με το πως διαμορφώνεται σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και με το ”που πηγαίνει το ρευστό” ασχολείται μηναίο report της SSSB, ενώ αναφορά γίνεται και στο αν και κατά πόσον θα πρέπει να αναμένεται αναζωπύρωση των επενδυτικών προτιμήσεων για μετοχικά Α/Κ το 2003.

Α/Κ: Οι εξελίξεις στην Ευρώπη
Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αλλά και αναφορικά με τις προτιμήσεις των μικροεπενδυτών στην Ευρώπη καταλήγει το μηνιαίο report Ιανουαρίου της SSSB.

Όπως επισημαίνεται, στην παρούσα συγκυρία, οι retail επενδυτές δεν τοποθετούνται σε μετοχικά κεφάλαια, αλλά ούτε και σε ομόλογα. Όπως προκύπτει από το report ”European Fund Flows”, το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στην αγορά Α/Κ σήμερα κατευθύνεται προς τα διαχείρισης διαθεσίμων.

Για το 2003, η SSSB προβλέπει ότι αν η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίσει να δείχνει σημάδια ”ασυνέχειας” είναι πολύ πιθανό οι επενδυτές να εξακολουθήσουν να κρατούν τα χρήματά τους σε τραπεζικές καταθέσεις και Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων.

Αντίθετα, προς την αντίληψη που επικρατεί, τονίζει η SSSB, οι ευρωπαίοι λιανικοί επενδυτές εξακολουθούν να τοποθετούνται στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφάλαίων.

Ωστόσο, η σύνθεση ενός παρόμοιου χαρτοφυλακίου φαίνεται να έχει αλλάξει, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών τα τελευταία δύο χρόνια πουλά μετοχικά Α/Κ. Παρόμοια ήταν όμως η εικόνα και για τα ομολογιακά Α/Κ το 2002, καθώς φαίνεται ότι αναζητήθηκε καταφύγιο στα ”υπέρ-ασφαλή διαχείρισης διαθεσίμων”.

Οι τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν διαφορετικές. Μέσα στο 2002, ενώ η αμερικανική αγορά ομολόγων και ομολογιακών αμοιβαίων γνώριζε άνθηση, στη Γηραιά Ήπειρο καταγράφονταν ήδη πωλήσεις. Από την αρχή του προηγούμενου έτους, οι ευρωπαίοι επενδυτές αγόρασαν Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 65,6 δισ. δολ. – ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε για την κατηγορία αυτή το 1999.

Το report απασχολούν και οι αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη της προτίμησης για μετοχικούς τίτλους στα τέλη της Δεκαετίας του ’90. Οι επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η πορεία της σύγκλισης, αλλά και η ”φούσκα” σε τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες λειτούργησαν, ώστε τα equity funds να γίνουν ανάρπαστα.

Ένα τρίτο θέμα με το οποίο ασχολείται το report της SSSB, είναι το κατά πόσον είναι πιθανό να ”επιστρέψουν οι μικροεπενδυτές στις μετοχές” και πότε είναι πιθανό να γίνει αυτό. ”Η εμπιστοσύνη στις μετοχές είναι χαμηλή, ως αποτέλεσμα ενός από τα πλέον μακροχρόνια bear market και μιας σειράς εταιρικών ολισθημάτων”, αναφέρεται.

”Συνήθως”, προσθέτει το report, ”οι μικροεπενδυτές μένουν στο περιθώριο, μέχρι να παρατηρηθούν σημάδια ανάκαμψής τους. Η ανάκαμψη των αγορών δεν εξαρτάται από τον μικροεπενδυτή, αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτόν”, καταλήγει η SSSB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v