Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Που εστιάζουν οι κορυφαίοι αναλυτές το 2003

Τις προβλέψεις τους για τις ισοτιμίες, τον πόλεμο στο Ιράκ, την γερμανική οικονομία, αλλά και την αποτίμηση των μετοχών για το 2003, παραθέτουν κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές, εκτιμώντας ότι οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως το ζήτημα του Ιράκ.

Που εστιάζουν οι κορυφαίοι αναλυτές το 2003
Τις προβλέψεις τους για τις ισοτιμίες, τον πόλεμο στο Ιράκ, την γερμανική οικονομία, αλλά και την αποτίμηση των μετοχών για το νέο έτος, παραθέτουν κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές στο δικτυακό τόπο Cantos.com.

Αναλυτικότερα, ο J. Cotis, κορυφαίος οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, υποστηρίζει πως το 2003 έρχονται καλύτερες ημέρες τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η ισχυρή ανάπτυξη θα λάβει χώρα στο β΄ εξάμηνο του 2003.

Ειδικότερα για τους μετοχικούς τίτλους υποστηρίζει πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επιπέδα αποτίμησης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ παρουσιάζονται ακόμα περιπτώσεις περαιτέρω διόρθωσης.

Ο St. Barrow της Bear Sterns υποστηρίζει πως οι τάσεις για το 2003 ευνοούν ένα ισχυρό ευρώ και ένα σχετικά αδύναμο δολάριο, ενώ τονίζει πως καταλυτικής σημασίας θα αποτελέσει για τις ισοτιμίες το θέμα του Ιράκ και της γρήγορης και νικηφόρας αποδέσμευσης των ΗΠΑ από το παραπάνω ζήτημα.

Για την οικονομία της Γερμανίας ειδικότερα τονίζει πως το 2003 θα αποτελέσει – κατά πάσα πιθανότητα- έτος θετικής στροφής, ενώ προβλέπει την βραχύβια διάρκεια του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1,6% περίπου για την περιοχή της ευρωζώνης προβλέπει ο M. Hume, κορυφαίος βρετανός οικονομολόγος, ενώ εκτιμά πως τα περισσότερα κράτη των χωρών της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν διευρυνόμενο έλλειμμα στους προυπολογισμούς τους.

Εξάλλου, ο Βρετανός οικονομολόγος τονίζει πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μερικώς το ζήτημα του πολέμου στον Κόλπο, ενώ και αυτός επισημαίνει πως μια μακροχρόνια σύρραξη θα ήταν αρνητική για τις αγορές.

Ξεχωριστή αναφορά πράττει και στην αγορά ακινήτων στη Βρετανία, εκτιμώντας πως εκτός εάν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ στην Αγγλική οικονομία, η αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να υποστεί ”μακροχρόνια διόρθωση”.

Τη μείωση των δαπανών από τη γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένη ο N. Walter της Deutsche Bank, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Σρέντερ πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιμηκύνει το όριο συνταξιοδότησης ή και να περικόψει τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες και ορισμένους άλλους κλάδους.

Παράλληλα εκφράζει την απαισιοδοξία του αναφορικά με τη δυνατότητα της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v