Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2002 στη Wall

Ως η χρονιά των λογιστικών σκανδάλων αποτιμάται το 2002 για τη Wall με αποτέλεσμα στη λίστα των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες να ”φιγουράρουν” εταιρίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της SEC. Αντίθετα κέρδη 247% χάρισε η εταιρία λιανικής Ann Stores.

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2002 στη Wall
Ως ένας από τους χειρότερους χρόνους στην χρηματιστηριακή ιστορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2002, καθώς χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, από πληθώρα λογιστικών σκανδάλων, αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και αρνητικές αποδόσεις για τους 3 βασικούς δείκτες στη Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones απώλεσε το 15,63% της αξίας του, ενώ ο S&P 500 το 24,1% (από 27/12/01 μέχρι 27/12/02).

Την χειρότερη εικόνα εκ των τριών όμως ”επέδειξε”, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο τεχνολογικός Nasdaq, αφού απώλεσε το 30,8% της αξίας του. Το παραπάνω δεδομένο δεν είναι τυχαίο, αφού μεταξύ των μετοχών με τις 10 αρνητικότερες επιδόσεις για το 2002, οι τρεις ανήκουν στις αποκαλούμενες τεχνολογικές μετοχές.

Τα ”πρωτεία” στις αρνητικές αποδόσεις ανήκουν πάντως στην ενεργειακή Dynegy, οι τίτλοι της οποίας απώλεσαν το 95,8% της αξίας από την αρχή του έτους. Η εταιρία βρέθηκε στο στόχαστρο της SEC, ενώ προχώρησε σε περικοπές προσωπικού, αλλά και μείωση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της.

Βαθιά στο κόκκινο βούτηξε η Williams (επίσης ενεργειακή) με απώλειες 88,9%. Η εταιρία παραδέχθηκε πως εκμεταλλεύτηκε την θέση της στην αγορά ώστε να κατευθύνει τις τιμές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο κλάδος που κατέχει την πλειοψηφία στις 10 χειρότερες θέσεις είναι ο ενεργειακός, ενώ οι περισσότερες από τη λίστα των 10 με τις μεγελύτερες απώλειες εταιρίες βρέθηκαν στο στόχαστρο της SEC για λογιστικά σκάνδαλα και αποδείχθηκαν ”ένοχες”.

Συνολικά στο δείκτη S&P 500 ο κλάδος των εταιριών λιανικής (88 επιχειρήσεις) σημείωσε τις μικρότερες απώλειες (5,7%), ενώ στο άλλο άκρο βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος (77 εταιρίες) με απώλειες 35% περίπου).

Στον αντίποδα, πλατιά χαμόγελα χάρισε στους επενδυτές η μετοχή της Jo Ann Stores (εταιρία λιανικής), αφού οι τίτλοι της σημείωσαν άνοδο κατά 246,9%. Κατά πόδας ακολουθεί στις αποδόσεις η μετοχή της Amazon, οι μετοχές της οποίας ενισχύθηκαν κατά 102,7% από τις αρχές του έτους, παρά τις ισχυρές πιέσεις των τελευταίων ημερών.

Τρίτη στον κατάλογο με τις εταιρίες, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν τις υψηλότερες αποδόσεις το 2002, φιγουράρει η Boston Scientific (κλάδος υγείας) με αποδόσεις που αγγίζουν το 83,2%.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων χαμένων ο όγκος των εταιριών προήλθε από δύο κλάδους (ενέργεια, τεχνολογία), οι 10 κερδισμένοι εμφανίζουν σαφώς υψηλότερη ”κλαδική διασπορά” και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις λιανικής, τεχνολογίας υγείας αλλά και ξενοδοχειακές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v