Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Δεν υπάρχει ”φούσκα” στα ακίνητα

Δεν υπάρχει ”φούσκα” στην αγορά των ακινήτων επισημαίνει η Alpha Bank στο οικονομικό δελτίο του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο τον κίνδυνο υποχώρησης των τιμών από την μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της υπερπροσφοράς οικοπέδων.

Alpha Bank: Δεν υπάρχει ”φούσκα” στα ακίνητα
Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο ”κατάρρευσης” της ελληνικής αγοράς ακινήτων η Alpha Bank, όπως αναφέρεται το σχετικό τριμηνιαίο οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα, στο δελτίο του μηνός Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθεί το φαινόμενο της κατάρρευσης που συνέβη στην αγορά των μετοχικών τίτλων, διότι ο ρυθμός ανόδου στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ πιο συγκρατημένος και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά υπερπροεξόφληση προσδοκώμενης υπεραξίας (εκτός από τις περιπτώσεις εμπορικών ακινήτων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας), αλλά την υπαρκτή ζήτηση για υψηλότερου επιπέδου κατοικίες από τα νοικοκυριά.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για μια κάμψη των τιμών θα προέλθουν από τον συνδυασμό της αύξησης της προσφοράς των οικοπέδων, μέσω εντάξεως νέων περιοχών στον πολεοδομικό σχεδιασμό, με την υποχώρηση των αναπτυξιακών ρυθμών, λέει η Alpha.

Επίσης σε άλλη σχετική ανάλυση για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας η Alpha Bank υποστηρίζει, ότι στην Ελλάδα, οι τιμές των ακινήτων φαίνονται να κινούνται σε επίπεδο που κατά μεγάλο μέρος εξηγείται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, δηλαδή από την αύξηση του ΑΕΠ και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, αύξηση του ΑΕΠ, κατά μια ποσοστιαία μονάδα ασκεί θετικές και αυξανόμενες επιδράσεις στις πραγματικές τιμές των ακινήτων κατά 3 έως 3,5%.

Επίσης όσον αφορά τα επιτόκια, σύμφωνα με την ανάλυση, μια υποχώρηση της τάξης του 1% έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 2 με 2,5% στις τιμές των ακινήτων.

Επίσης τονίζεται ότι, παρόλο που υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παράγοντες δημιουργίας ανισορροπιών, το μικρό σχετικά μέγεθος της αγοράς ακινήτων και η περιορισμένη εξάρτησή της από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων (τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων δεν υπερβαίνουν το 3% της αξίας του αποθέματος κατοικιών) σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ένταξη νέων περιοχών στο πολεοδομικό σχεδιασμό και τη δραστηριοποίηση εταιριών ακινήτων στις αστικές περιοχές διασφαλίζουν μια σχετικώς ομαλή πορεία για τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v