Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές με... ”υψηλή κυκλοφορία”

Τις 50 μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα ως τώρα στο τρέχον έτος, μετοχές που θέτουν… υποψηφιότητα για το δείκτη ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας” που θα καταρτίσει το Χρηματιστήριο το 2003, παραθέτει το euro2day.gr. Οι 28 εξ αυτών περιελήφθησαν στον- ενδεικτικό- δείκτη που δημοσιοποίησε χθες το Χ.Α.

Οι μετοχές με...  ”υψηλή κυκλοφορία”
Εως και... ”προφητικό” αποδεικνύεται το θέμα του ”αδελφού εντύπου” του euro2day.gr, της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ”, την Παρασκευή που μας πέρασε, για τις μετοχές που παρουσίασαν πολύ υψηλή εμπορευσιμότητα μέσα στο 2002.

Παρά τα ελαφρώς διαφορετικά κριτήρια που τίθενται από την πλευρά του ΧΑ, για την κατάρτιση του δείκτη μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, (λόγος ημερήσιων συναλλαγών προς κεφαλαιοποίηση), όπως προκύπτει από τον ενδεικτικό δείκτη που κυκλοφόρησε χθες απο το Χ.Α., η ”συσχέτιση” με τον πίνακα των 50 μετοχών με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα που δημοσίευσε ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” με στοιχεία της Contelexis Financial Services ΑΕΠΕΥ είναι... εξαιρετικά υψηλή!!!

Ειδικότερα, ο –ενδεικτικός- δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας που έδωσε στη δημοσιότητα το Χ.Α. έχει καταρτιστεί από 30 μετοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων, με μία - δύο εξαιρέσεις, περιλαμβάνονται στον πίνακα με τις 50 μετοχές υψηλής εμπορευσιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πίνακας με τις 50 μετοχές είναι απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ και αφορά τις μετοχές που παρουσίασαν υψηλή εμπορευσιμότητα στη Σοφοκλέους κατά το τρέχον έτος, χωρίς συσχέτιση με την κεφαλαιοποίηση τους.

Άλλωστε έως στιγμής το Χρηματιστήριο δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ ο δείκτης των μετοχών ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας” ούτε και πόσες ακριβώς μετοχές θα περιλάβει, ενω και η δημοσιοποίηση των μετοχών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του ”ενδεικτικού” δείκτη έγινε χθες (τουλάχιστον αρχικά) εκ... λάθους!!!

Ο δείκτης με βάση τον οποίο επιχείρησε χθες τη σύγκριση με τον δείκτη της Παράλληλης αλλά και τον Γενικό δείκτη, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, περιελάμβανε τις εξής μετοχές:

Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Alfa Alfa Energy, Δάριγκ, Μπαλάφας Συμμετοχών, Multirama, ΑΧΟΝ Συμμετοχών, Κούμπας Συμμετοχών, ΚΡΕΚΑ, ΜΕΑΓΑ, ΛΑΝ-ΝΕΤ (Γιαννούσης), Ξιφίας, Cοnnection, ALMA-Ατέρμων, Κτήμα Λαζαρίδη, Spider, Ιnformatics, Δομική Κρήτης, Ικτίνος, Εικόνα - Ήχος, Sex Form, Δούρος, Space Hellas, A.S. Company, CPI, Bάρδας, Medicon, Rainbow, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και Alsinco.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον δείκτη αυτό παρέχεται πλέον ακόμη και στον μικροεπενδυτή που ασχολείται ελάχιστα με τη Σοφοκλέους, η δυνατότητα ”να μπορεί να αναγνωρίσει τις μετοχές εκείνες που κατά πάσα πιθανότητα η αυξημένη ρευστότητα που παρουσιάζουν οφείλεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ώστε να χρησιμοποιεί την πληροφορία αυτή στις επιλογές του”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Σημαντικό όμως για τον απλό επενδυτή είναι το γεγονός οτι από την πορεία του ενδεικτικού δείκτη μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, (βλέπε συνοδευτικό υλικό) δεν προκύπτει μέσα στο 2002 καμία απολύτως ”υπεραπόδοση” σε σχέση με το δείκτη της Παράλληλης Αγοράς, ή το Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους!!

* Ο πίνακας με τις 50 μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα ως τώρα το 2002, δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v