Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στο μέρισμα ”συστήνει” ο T. Levkovich

Τις εταιρίες και τους κλάδους στις ΗΠΑ που πιθανόν να δώσουν σημαντικό μέρισμα στη δύσκολη χρηματιστηριακή εποχή παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η SSSB σε σχετική έκθεσή, που υπογράφει ο T. Levkovich. Δείτε επίσης τι πιστεύουν 1.600 διευθυντικά στελέχη για τα μερίσματα των εταιριών.

Επιστροφή στο μέρισμα ”συστήνει” ο T. Levkovich
Τις εταιρίες των ΗΠΑ που πιθανόν να ”δώσουν” αυξημένο μέρισμα παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ο T. Levkovich της SSSB σε σχετική έκθεσή του (Institutional Equity Strategy – 20/12).

Πιο συγκεκριμένα, ο κορυφαίος αναλυτής της SSSB τονίζει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μερίσματα για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε εποχές όπου οι χρηματιστηριακές αγορές σημειώνουν πτώση.

Ως παράδειγμα αναφέρεται πως ένας επενδυτής όπου τοποθετήθηκε σε μετοχές στις ΗΠΑ το 1972 θα σημείωνε απώλειες μέχρι το 1982. Αν όμως ληφθούν υπόψη και τα κέρδη από τα μερίσματα των μετοχών, τότε τα έτη απωλειών συρρικνώνονται αισθητά.

Τα κριτήρια για την σύσταση των εταιριών δεν περιορίστηκαν μόνο στις πιθανές υψηλές αποδόσεις, αλλά και σε άλλα στοιχεία, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (που θεωρούνται κρισιμότερες όλων), η συνεχής αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης για πέντε έτη, αλλά και το χαμηλό ποσοστό επί των κερδών τα οποία καταβάλλονται από την εταιρία ως μέρισμα.

Μεταξύ των εταιριών που αποτελούν τις προτάσεις του T. Levkovich περιλαμβάνονται η Microsoft, Home Depot, αλλά και οι United Health Group και Aflac.

Αναφορικά με τους κλάδους, στην έκθεση τονίζεται πως οι τεχνολογικές εταιρίες αποτελούν σημαντικούς υποψήφιους που πιθανόν να αποδώσουν σημαντικά μερίσματα, αν αποφασίσουν να μεταβάλλουν την μερισματική πολιτική τους.

Eιδικότερα για τις τηλεπικοινωνιακές και τις utilities εταιρίες, η έκθεση αναφέρει πως αν και παράγουν σημαντικές ποσότητες ταμειακών ροών, το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους θα κατευθυνθεί στην συρρίκνωση του χρέους τους, στοιχείο που πιθανόν να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην δυνατότητά τους να ”διαθέσουν” μεγαλύτερο μέρισμα.

Παράλληλα, στην έκθεση παρατίθεται το άρθρο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Institutional Investor Magazine, στο οποίο αναφέρονται οι απόψεις 1.600 διευθύνοντων οικονομικών συμβούλων αναφορικά με το μέρισμα των εταιριών.

Σύμφωνα με την έρευνα το 83,3% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τα μερίσματα διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο για τους επενδυτές έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ ποσοστό της τάξεως του 78,6% υποστηρίζει πως μια σταθερή μερισματική πολιτική από την επιχείρηση πρέπει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την αξιολόγηση των εταιριών.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε από τους διευθύνοντες συμβούλους, το ζήτημα δεν είναι ποιες μετοχές μπορούν να καταγράψουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις, αλλά ποιες εταιρίες δύνανται να ”παρέχουν” υψηλό μέρισμα σε σταθερή βάση, δίχως να δημιουργούνται ανισορροπίες στους ισολογισμούς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v