Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βέλτιστη τακτική στο ”δύσκολο” 2003

Ισως το α’ τρίμηνο να είναι το καλύτερο στη διάρκεια του 2003, το οποίο συνολικά μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο, εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές της CSFB. Τι προβλέπει η SSSB, ποιές είναι οι προσδοκίες για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τις αγορές των ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας;

Η βέλτιστη τακτική στο ”δύσκολο” 2003
Απαισιόδοξη είναι σε γενικές γραμμές η εκτίμηση της CSFB για την πορεία των αγορών το 2003. Ο οίκος, σε έκθεσή του επισημαίνει ότι ”βλέπει” μεγαλύτερη την πιθανότητα νέων χαμηλών μέσα στο επόμενο έτος, παρά αυτή της επικράτησης μιας bull τάσης”.

Παρά όμως την ”ουδέτερη θέση” που επιλέγει απέναντι στις μετοχές για το σύνολο του έτους, εκτιμά ότι είναι πιθανή μια ανοδική ”τακτική” κίνηση των χρηματιστηρίων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δεν αποκλείεται, αναφέρει η CSFB το α΄ τρίμηνο του 2003 να αποδειχτεί το καλύτερο για τις χρηματιστηριακές αγορές και ειδικά για την σημαντικότερη από αυτές, την αμερικανική, αφού και ιστορικά, ο S&P 500 εμφανίζει τις καλύτερες αποδόσεις του τον Ιανουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζει να προβλέψει ότι ο δείκτης αυτός είναι πιθανό να βρεθεί στις 1.000 μονάδες.

Αναφορικά με τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, η έκθεση επισημαίνει το momentum που αυτά εμφανίζουν, κάτι που συνδέεται με τις ικανοποιητικές ταμειακές ροές και με τη βελτίωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα.

Για τις επιμέρους περιοχές του πλανήτη, η CSFB αναβάθμισε τις συστάσεις για την ηπειρωτική Ευρώπη, τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τις σταθμίσεις της για την Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά τις αγορές στις ΗΠΑ, η έκθεση επισημαίνει τη θετική τεχνική ένδειξη για το μέλλον, η οποία αποκαλύπτει τάσεις ”αγοράς” (buy) των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας για τις αναδυόμενες αγορές αναφέρει ότι ”εδώ και δύο χρόνια επισημαίνουμε το σημαντικό discount των αναδυόμενων αγορών έναντι των ώριμων”, ενώ ιδιαίτερα θετική αναφορά γίνεται στις ασιατικές χώρες, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Από την Ευρωζώνη, η CSFB περιμένει ”υψηλή πολιτική ανταπόκριση” στα τρέχοντα δεδομένα, όπως για παράδειγμα μια επιθετική μείωση των επιτοκίων στο α’ εξάμηνο του ερχόμενου έτους. Το σχετικό momentum των ευρωπαϊκών κερδών έναντι των αμερικανικών είναι ”βελτιωμένο”, ενώ ειδικά για τη Γερμανία αναφέρεται ότι ίσως αποτελέσει εύφορο πεδίο για short θέσεις τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Αναφορικά με τη σύσταση χαρτοφυλακίου, η CSFB εξακολουθεί να προτείνει ότι πρέπει να αποτελείται από μετοχές σε ποσοστό 62%, από ομόλογα σε ποσοστό 31% και από ρευστά σε ποσοστό 7%.

Οι αντίστοιχες συστάσεις της SSSB, όπως περιγράφονται σε έκθεσή του οίκου με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου, κάνουν λόγο για 70% μετοχές, 27% ομόλογα και 3% ρευστό.

Η SSSB προβλέπει ότι οι αποδόσεις της αμερικανικής αγοράς θα είναι υψηλότερες ως σύνολο από το μέσο όρο (overweight), καθώς και ότι η απόσταση (gap) ανάμεσα στις αμερικανικές και τις υπόλοιπες αγορές, δεν θεωρείται πιθανό να πιεστεί. Για την αγορά της Ευρώπης κρατά ”ουδέτερη στάση”, επισημαίνοντας την ανελαστική πολιτική κυρίως στην ευρωζώνη.

Απαισιόδοξη εμφανίζεται σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, ενώ συγκρατημένα αισιόδοξη αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v