Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Goodmorning Europe!!

Τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα νέα επιτόκια της κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου, αλλά και την πορεία του ΧΑΚ και των κυπριακών τραπεζών, σκιαγραφεί σε 3 διαφορετικά report η Εγνατία Κύπρου.

Κύπρος: Goodmorning Europe!!
Τα πλεονεκτήματα που θα ”απολαύσει” η Κύπρος με την ένταξή της στην ΕΕ παρουσιάζει η Εγνατία Κύπρου σε flash Note της (13/12), το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ένταξης.

Ετσι, η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών, η πρόσβαση στα ευρωπαικά κεφάλαια, αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών από τις διαρθρωτικές αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα υιοθετηθούν στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργεας και των τηλεπικοινωνιών, είναι οι προκλήσεις - πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου, όπως τονίζει στην ανάλυσή της η χρηματιστηριακή εταιρία.

Παράλληλα σημαντική κρίνεται επίσης η ενδυνάμωση της μακροοικονομικής σταθερότητας μέσω της μείωσης των ελλειμμάτων, αλλά και η πολιτική σταθερότητα για την Κύπρο.

Εξάλλου, σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου προχώρησε η της Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (5%) επισημαίνει η Εγνατία Κύπρου σε άλλο flash Νote με την ίδια ημερομηνία (13/12).

Η απόφαση για τη μείωση σχετίζεται αφενός με την αντίστοιχη κίνηση από την ΕΚΤ, αλλά και την απομάκρυνση των πληθωριστικών πιέσεων, επισημαίνει σχετικώς η χρηματιστηριακή.

Παράλληλα η Εγνατία Κύπρου σε σχετική έκθεσή της (Monthly Market Update 12/12) στέκεται, μεταξύ άλλων, στα εννεάμηνα των επιχειρήσεων και στην πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη.

Η Εγνατία Κύπρου τονίζει πως η ανοδική κίνηση του δείκτη το μήνα Νοέμβριο οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπικές κινήσεις στερούμενος υποστήριξης από θεμελιακά μεγέθη, ενώ η ίδια συστήνει μετοχές με δυνατά θεμελιακά μεγέθη και υψηλή μερισματική απόδοση.

Ο κλάδος με τις υψηλότερες αποδόσεις το Νοέμβριο ήταν ο τραπεζικός με τις εν λόγω εταιρίες να ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου σε όρους οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα τελικά μεγέθη των τραπεζών όμως επιβαρύνθηκαν από το σκέλος των προμηθειών και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, φέρνοντας στην επιφάνεια τα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στην Κύπρο.

Η έκθεση της Εγνατία Κύπρου κάνει ξεχωριστή αναφορά στο report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στην έκθεση της S & P για την κυπριακή οικονομία, ενώ στέκεται στις προβλέψεις της τελευταίας, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 3% περίπου του ΑΕΠ της Κύπρου για το 2002 και πως μέχρι το 2005 θα μειωθεί στο 0,6%.

Για το δημόσιο έλλειμμα δε, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί κάτω από το 50% του ΑΕΠ το 2005, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 57% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όπως τονίζει, η Wall Street Journal, βαθμολόγησε ως 22η την κυπριακή οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας της, αλλά και τη μακροοικονομική της σταθερότητα.

Εξάλλου, πτώση κατά 11,3% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στο δεκάμηνο, ενώ τον Οκτώβριο σημείωσαν αύξηση κατά 2,3% σε ετήσια βάση.

Αξίζει τέλος, να σημειωθούν οι ”προτάσεις” της Εγνατία Κύπρου για ορισμένες μετοχές. Αναλυτικότερα συστήνει διακράτηση για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ για τους τίτλους της Λαϊκής Τράπεζας συστήνει μείωση θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v