Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB-SSSB: Τα ”δώρα” του... 2003 για Ευρώπη, S&P

Τρία πιθανά σενάρια για τη μελλοντική πορεία του S&P εξετάζει η CSFB, ενώ η SSSB επισημαίνει τρεις κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2003. Οι προβλέψεις για τα επιτόκια στην ευρωζώνη, αλλά και για ποιους κλάδους έρχονται καλύτερες ημέρες.

CSFB-SSSB: Τα ”δώρα” του... 2003 για Ευρώπη, S&P
Τρία πιθανά σενάρια για την πορεία που θα ακολουθήσει ο δείκτης S&P 500 το 2003 παρουσιάζει η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (Global Performance Monitor - 13/12) με βάση ιστορικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο οι μετοχές θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Η CSFB μάλιστα αναφέρει πως η τεχνική ανάλυση ”προκρίνει” αυτό το σενάριο εκτός (εάν και εως ότου) ο S&P 500 να αγγίξει τις 965 μονάδες.

Το δεύτερο σενάριο ”μιλά” για υπέρβαση του επιπέδου των 915 μονάδων μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, ενώ το τρίτο αναφέρει πως ο S&P 500 θα βρίσκεται περί τις 1.100 μονάδες το καλοκαίρι του 2004.

Εξάλλου, ”εφιαλτικές” μνήμες θα πρέπει να ξυπνά το 2002 στους επενδυτές, επισημαίνει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (Global Strategy Briefing – 12/12), αφού ένα μίγμα λογιστικών σκανδάλων, πτωχεύσεων και αδύναμων macro στοιχείων, εξανέμισαν τις ελπίδες για ανάκαμψη των αγορών.

Παράλληλα η SSSB επισημαίνει 3 κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2003: Την πιθανή πτώση των τιμών ακινήτων στη Βρετανία, την περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρώ, η οποία θα πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά και την εμφάνιση αποπληθωρισμού στη Γερμανία.

Ειδικότερα για την οικονομία της Γερμανίας η SSSB σε άλλη έκθεσή της (Euro Weekly – 12/12) επισημαίνει την αναιμική πιστωτική ανάπτυξη που παρουσιάστηκε το 2002.

Η SSSB αποδίδει το παραπάνω φαινόμενο στην αδύναμη εσωτερική ζήτηση, ενώ τονίζει πως οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες φαίνεται να ”υποφέρουν”, με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ζώνη του ευρώ το 2003 αναμένει, μεταξύ άλλων, η Credit Suisse First Boston σε άλλη έκθεσή της (Global Equity Strategy – 12/12).

Η CSFB θεωρεί πως από την αναμενόμενη μείωση του κόστους θα ωφεληθούν μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως οι τηλεπικοινωνιακές, οι λιανικές, οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά και οι αμερικανικές επιχειρήσεις, των οποίων, τουλάχιστον, το 20% των εσόδων της ”παράγεται” στην Ευρώπη.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τα επιτόκια στην ευρωζώνη, η CSFB παραθέτει τους κλάδους για τους οποίους θεωρεί πως θα επιδείξουν συμπεριφορά ”underweight”.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες λιανικής στις ΗΠΑ, που παρουσιάζουν μια κυκλικότητα στη ”συμπεριφορά” τους, αλλά και οι εταιρίες τεχνολογίας που κατασκευάζουν hardware, εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, ενώ εξαίρεση δεν αποτελούν και οι πετρελαϊκές.

Για τις τελευταίες ειδικότερα η CSFB υποστηρίζει πως οι αποτιμήσεις καταδεικνύουν πως οι πετρελαϊκές εταιρίες δεν είναι φθηνές, ενώ η εκτιμάται πως οι τιμές του μαύρου χρυσού θα σημειώσουν πτώση κατά το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v