Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Kantor για επαγγελματικές υπηρεσίες

Ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζει η αγορά των επαγγελματικών υπηρεσιών, σύμφωνα με μελέτη της Kantor Capital, βάσει της οποίας στο διάστημα 1990-2001 έχει σημειώσει μέση ετήσια αύξηση 12%, ενώ το 2001 το συνολικό μέγεθος ενισχύθηκε κατά 29% στα 890 εκατ. ευρώ.

Εκθεση της Kantor για επαγγελματικές υπηρεσίες
Στα 890 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε το συνολικό μέγεθος της αγοράς επαγγελματικών υπηρεσιών το 2001, παρουσιάζοντας ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Kantor Capital (Οκτώβριος 2002).

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας διατήρησε το 2001 τη θετική του εικόνα, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το 2000, ενώ συνέχισε να αποτελεί ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Kantor, οι επιχειρήσεις συμβούλων στην Ελλάδα παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητική κερδοφορία, συμβάλλοντας ολοένα και περισσότερο στον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επιπροσθέτως, η Kantor συμπληρώνει ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, και οι ανακατατάξεις στο διεθνές επιχειρηματικό σκηνικό συνέβαλλαν στην ευρεία αναγνώριση της προσφοράς του κλάδου στην οικονομία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, στο διάστημα 1990 –2001, η αγορά των επαγγελματικών υπηρεσιών παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 12%.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τελευταία πέντε χρόνια, η αγορά παρουσίασε εξαιρετική δυναμική, με μέσο ετήσιο πραγματικό ρυθμό αύξησης 20%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο μέσος πραγματικός ρυθμός αύξησης της περιόδου 1990 – 2001 εμπερικλείει σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη αναφέρει ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών περιλαμβάνει έξι βασικούς υποκλάδους. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών δεν είναι απόλυτα σαφής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός συμβουλευτικών εταιριών καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ πεδίο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, οι υποκλάδοι του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών είναι οι εξής:

*Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (Management Consulting),

*Επιλογή και Εκπαίδευση Προσωπικού (Personnel and Training),

* Ορκωτοί Λογιστές (Accounting and Audit),

* Marketing,

* Μηχανοργάνωση-Λογισμικό (Information Technology),

* Σύμβουλοι Μηχανικοί (Engineering Consulting).

Αναφορικά με το 2001, η μελέτη αναφέρει ότι ο κλάδος της Επιλογής και Εκπαίδευσης προσωπικού παρουσίασε την μεγαλύτερη ανάπτυξη (44%), ακολουθούμενος από τον κλάδο Τεχνολογίας και Λογισμικού (43%), ενώ πτώση παρουσίασε η κατηγορία υπηρεσιών Ορκωτών Λογιστών (-2%).

Επιπλέον, η Kantor σημειώνει ότι ο αριθμός εταιριών ανά κλάδο μειώνεται από το 1990 και ιδιαιτέρως από το 1996 και μετά, υποδηλώνοντας αύξηση της συγκέντρωσης.

Σημειώνεται ότι σε εγχώριο επίπεδο δραστηριοποιούνται περίπου 300 εταιρίες οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 8.600 άτομα.

* Διαβάστε την πλήρη μελέτη της Kantor Capital για τον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών στη δεξιά στήλη (Συνοδευτικό υλικό).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v