Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2001: Κακή χρονιά για τους πιστωτικούς ομίλους

Το 2001 ήταν μια άσχημη χρονιά για την πλειονότητα των πιστωτικών ομίλων, από πλευράς κερδοφορίας. Ο κυριότερος λόγος ήταν η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία, ενώ τα κέρδη από τις καθαρά τραπεζικές εργασίες κινήθηκαν στο σύνολό τους ανοδικά.

2001: Κακή χρονιά για τους πιστωτικούς ομίλους
Με ορισμένες εξαιρέσεις, που ως συνήθως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, η χρονιά που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τους πιστωτικούς ομίλους από πλευράς κερδοφορίας. Η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία, που συνεχίσθηκε και πέρυσι, είχε άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα, την ίδια ώρα που τα κέρδη από τις καθαρά τραπεζικές εργασίες κινήθηκαν στο σύνολό τους ανοδικά, αντισταθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο -και στο μέτρο του δυνατού- τις όποιες απώλειες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εθνικής. Πηγή της τράπεζας επισημαίνει ότι ”το 2001 ήταν μια κακή χρονιά από πλευράς χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά η εικόνα ισοσκελίστηκε ως ένα βαθμό από την πολύ καλή πορεία των λειτουργικών μας εσόδων”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε επίπεδο ομίλου η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη να μειωθούν κατά περίπου 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε επίπεδο ομίλου, μικρή μείωση αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν και τα κέρδη της Alpha Bank, την ίδια ώρα που σε επίπεδο τράπεζας τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να είναι και οριακά ανοδικά. Αντίστοιχη, κατά το μάλλον ή ήττον, προβλέπεται ότι θα είναι και η εικόνα στην Efg Eurobank - Ergasias. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, εν προκειμένω η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του περίπου 15%.

Οριακή αναμένεται ότι θα είναι η πτώση των αποτελεσμάτων της Εμπορικής, σε επίπεδο ομίλου, ενώ σε επίπεδο τράπεζας, μια πρόβλεψη που γίνεται κάνει λόγο για άνοδο της τάξης του περίπου 8%. Πτωτική, λόγω της κακής χρηματιστηριακής χρονιάς, αναμένεται ότι θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη και της Τράπεζας Πειραιώς. Μια παλαιότερη πρόβλεψη της Εurolink έκανε λόγο για απώλειες της τάξης του 6%. Την ίδια ώρα, η Αττικής, σε επίπεδο τράπεζας, αναμένει μια οριακή αύξηση των κερδών της (από 7 δισ. δρχ. πρόπερσι, σε 7,2 φέτος), ενώ η Γενική Τράπεζα ανακοίνωσε ήδη αύξηση κερδών της τάξης του 125%, έπειτα όμως από μια κακή χρονιά, όπως ήταν το 2000 για την ”τράπεζα των στρατηγών”.

Η εικόνα των τραπεζικών κερδοφοριών πάντως αναμένεται ότι θα αρχίσει να αντιστρέφεται από φέτος και κυρίως από το 2003. Σύμφωνα με έκθεση της UBS Warburg, η Εθνική του χρόνου θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 6% και η Πειραιώς της τάξης του 51%. Την ίδια ώρα, τα κέρδη της Alpha Bank θα κινηθούν ανοδικά κατά 31%, της Efg Eurobank - Ergasias κατά 36% και της Εμπορικής κατά 14%. Ανοδικές κερδοφορίες για το 2003 αναμένει και η Merrill Lynch σε σχετική της έκθεση.

Γ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v