Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα ευρωεπιτόκια

Το ενδιαφέρον τους στην απόφαση της ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη, για τη μείωση των επιτοκίων, εστιάζουν αναλυτές και επενδυτές, καταθέτοντας τις προβλέψεις τους, χωρίς να ξεχνούν ότι ο Βιμ Ντουίζενμπεργκ έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από το Νοέμβριο του 2001.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα ευρωεπιτόκια
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εκτιμάται, από τις συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών, πως θα προχωρήσει η ΕΚΤ στην αυριανή της συνεδρίαση, ενώ δεν λείπουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι που βλέπουν τη μείωση στις 50 μονάδες βάσης.

Αναλυτικότερα η επενδυτική τράπεζα Bear Sterns θεωρεί λογικότερη την περικοπή των επιτοκίων κατά 0,25%, με βάση τις δηλώσεις Otmar Issing, ο οποίος τόνισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με τους τρέχοντες ρυθμούς του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση της οικονομίας στην ευρωζώνη το 2003, δεν έχουν μεταβληθεί δραστικά, άρα δεν παρίσταται ανάγκη για σημαντική αναθέρμανση της οικονομίας από την πλευρά των νομισματικών αρχών.

Η τελευταία δήλωση αποτελεί στοιχείο που κατά την Bear Sterns μεταφράζεται σε ”βούληση” για μικρή περιστολή των επιτοκίων, ενώ δεν πρέπει να παρερμηνεύεται κατά την αμερικανική τράπεζα, αφενός η ισχύς και η επιρροή του Otmar Issing στους κόλπους της ΕΚΤ, αλλά και η γενικότερη στάση της κεντρικής τράπεζας σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

Στην περίπτωση που τα επιτόκια διαμορφωθούν τελικώς στο 3,0% (από το επίπεδο των 3,25% που ανέρχονται τώρα), η Bear Sterns θεωρεί πως δεν θα υπάρξει σημαντική επίδραση για τις μετοχές ή τα ομόλογα, αλλά βραχυχρόνια θα είναι αρνητική για το ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ίδια τράπεζα προέβη σε έρευνα μεταξύ 30 οικονομολόγων με ερώτημα το ύψος της μείωσης των επιτοκίων, στην οποία 22 τάχθηκαν υπέρ της περικοπής των επιτοκίων κατά 0,5%, δίχως όμως να παραθέτονται διευκρινήσεις.

Eξάλλου, μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% προκρίνει και η SSSB με έκθεσή της (One Size doesn’t fit all) στην οποία επισημαίνει πως ο διοικητής της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ ”δεν αρέσκεται” σε σημαντικές μειώσεις, ενώ η έκπληξη που εξέφρασε στη μείωση των επιτοκίων από τη FOMC κατά 0,5% αποτελεί δηλωτικό της γενικότερης στάσης του, σύμφωνα με την SSSB.

Άλλωστε, συνεχίζει η SSSB, οι ”κίνδυνοι” που αντιπροσωπεύουν για την οικονομία το ύψος ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία όπου απομάκρυναν την ΕΚΤ από την περικοπή των επιτοκίων (πληθωρισμός, αύξηση στα στεγαστικά δάνεια) δεν έχουν εκλείψει εντελώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε μείωση των επιτοκίων από το Νοέμβριο του 2001, όταν προχώρησε στην αποκλιμάκωσή τους κατά 50 μονάδες βάσης, στα τωρινά επίπεδα των 3,25%.

Στη διάρκεια του 2001 η ΕΚΤ αυξομείωσε 7 φορές τα επιτόκια, ενώ από τον Οκτώβριο του 2001 έχει προβεί σε 4 διαδοχικές μειώσεις, ήτοι από το 4,75% στο 3,25%.

Σημειώνεται πως αύριο συνεδριάζει επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 4,0%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v