Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Kantor Capital για το Λιανικό Εμπόριο

Ως ”καθρέπτη” του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, χαρακτηρίζει το λιανικό εμπόριο η Kantor Capital στην ετήσια έκθεσή της, ενώ τονίζει ότι ο πλέον ανεπτυγμένος κλάδος του λιανικού εμπορίου παραμένει ο κλάδος σούπερ-μάρκετ με μερίδιο 55,3%.

Εκθεση της Kantor Capital για το Λιανικό Εμπόριο
Το 2001 ήταν μία χρονιά με όχι ιδιαίτερα καλές επιδόσεις και μείωση ρυθμών ανάπτυξης για τις μεγαλύτερες εταιρίες στους διαφορετικούς κλάδους.

Ο υπερδανεισμός ενός συγκεκριμένου μεριδίου νοικοκυριών είναι φαινόμενο που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση, ενώ ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις των μεγαλύτερων εταιριών επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Ο κλάδος των σούπερ-μάρκετ είναι περισσότερο ισχυροποιημένος από ποτέ, ενώ η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία επηρέασε, συνολικά, και το λιανικό εμπόριο.

Το λιανικό εμπόριο θα εξακολουθήσει μακροπρόθεσμα να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας με αυξανόμενα μεγέθη.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών με σημαντικότερο την είσοδο σε εποχή χαμηλών επιτοκίων, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες σε γειτονικές χώρες και η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων επέκτασης / ορθολογικοποίησης του δικτύου και εκσυγχρονισμού των οργανωτικών δομών, προσδίδουν νέα δυναμική στο λιανικό εμπόριο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο πετυχημένη πορεία στο μέλλον.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνει στην ετήσια έκθεσή της για το λιανικό εμπόριο η Kantor Capital, η οποία καλύπτει τα σούπερ-μάρκετ, τα ηλεκτρικά και τα ηλεκτρονικά είδη, τα αυτοκίνητα, και την ένδυση-υπόδηση.

Ως λιανεμπορικές επιχειρήσεις ορίζονται οι εμπορικές μονάδες που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους τελικούς καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι στα δείγματα όλων των κλάδων που αναλύονται, περιλαμβάνονται μόνο οι εταιρίες που σημείωσαν κύκλο εργασιών, το 2001, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ στα συνολικά οικονομικά μεγέθη της ένδυσης υπόδησης περιλαμβάνονται και σημαντικές εταιρείες του κλάδου με μικτή δραστηριότητα χονδρικής-λιανικής.

Ο πλέον ανεπτυγμένος κλάδος του λιανικού εμπορίου παραμένει ο κλάδος σούπερ-μάρκετ με μερίδιο 55,3% και σημαντική διαφορά από τον επόμενο κλάδο. Ακολουθεί ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτου με ποσοστό 17% επί του συνόλου και ο κλάδος ένδυσης-υπόδησης με ποσοστό 10,5%.

Οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου σημείωσαν αύξηση για το έτος 2001, όπως σημείωσε αύξηση και η συνολική κερδοφορία κατά 126,1%, κυρίως λόγω των καθαρών κερδών για τον κλάδο σούπερ-μάρκετ που αυξήθηκαν σημαντικά κατά 688,6%. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ηλεκτρικά είδη που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση κερδών (81%).

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v