Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Ποιοι ωφελούνται από το άνοιγμα της Κίνας

Οι εταιρίες Nokia, BP και RD/Shell είναι ορισμένες από τις εταιρίες που θεωρεί η CSFB πως θα ωφεληθούν από το ”άνοιγμα” της Κίνας στη διεθνή αγορά. Τι εκτιμά για τη συμπεριφορά των τραπεζών, τηλεπικοινωνιών και πετρελαϊκών εταιριών.

CSFB: Ποιοι ωφελούνται από το άνοιγμα της Κίνας
Τις Ευρωπαϊκές εταιρίες που αναμένεται να ευνοηθούν από την εντονότερη δραστηριοποίηση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στο τομέα του εμπορίου παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (China: Opportunity not threat, 22/11).

Μεταξύ των εταιριών ξεχωρίζουν εταιρικοί κολοσσοί όπως η ΒΡ και η Νokia, αλλά και λιγότερο ισχυρές εταιρίες, ενώ δεν παρουσιάζεται καμία ελληνική εταιρία.

Από τις πετρελαϊκές εταιρίες ξεχωρίζει την ΒΡ (για την οποία υιοθετεί ουδέτερη στάση) αλλά και την RD/Shell (για την οποία προβλέπει underperform συμπεριφορά) θεωρώντας πως και οι δύο εταιρίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην αχανή χώρα, αλλά και να αναπτύξουν νέες συμμαχίες.

Εξάλλου, από τις φαρμακευτικές οι αναλυτές της CSFB συστήνουν την GlaxoSmithKline τονίζοντας πως αποτελεί την μοναδική εταιρία όπου διαθέτει άμεσα συμφέροντα στην περιοχή, ενώ οι πιθανότητες για επέκταση της εταιρίας ιδιαίτερα στη βόρεια Κίνα, όπου ο πληθυσμός είναι πλουσιότερος και βρίσκεται πιο κοντά στα δυτικοευρωπαικά πρότυπα σε συνθήκες υγιεινής, είναι σημαντικές. Σημειώνεται πως η CSFB διατηρεί ουδέτερη στάση έναντι της εταιρίας.

Η British American Tobacco αποτελεί μια ακόμη επιλογή της CSFB με βάση μάλιστα τα στοχεία πως η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων, ενώ (γενικώς) οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες δεν διαθέτουν παρουσία στην χώρα.

Αναφορικά με τις εταιρίες τεχνολογίας και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών συσκευών η CSFB ξεχωρίζει την Nokia, αλλά και την Alcatel, θεωρώντας πως θα ευνοηθούν ιδιαίτερα σε όρους χαμηλότερου κόστους, αλλά και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Σημειώνεται πως η Κίνα αποτελεί το 11% των πωλήσεων της εταιρίας (Nokia), ενώ η CSFB προβλέπει outperform συμπεριφορά για την μετοχή της εταιρίας.

Εξάλλου, στην έκθεση παραθέτονται οι προβλέψεις της εταιρίας για συγκεκριμένους διεθνείς κλάδους, αλλά και η αιτιολόγηση των θέσεων των αναλυτών της.

Πιο συγκεκριμένα υιοθετεί overweight θέση για τις τραπεζικές, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρίες, θεωρώντας για μεν τις πρώτες πως η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα τις ευνοήσει, ενώ για μεν τις δεύτερες τονίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις τους.

Στον αντίποδα, underweight θέση υιοθετεί έναντι των πετρελαϊκών εταιριών, τονίζοντας πως τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας τους προβλέπεται να μειωθούν, αλλά και για τις εταιρίες ορυχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v