Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις SSSB - CSFB για επιτόκια - αγορές

Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ προβλέπει η SSSB, εκτιμώντας πως το 2003 θα υπάρξει και νέα περικοπή, ενώ η CSFB εντοπίζει τους κλάδους των χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών μετοχών ως πρωταγωνιστές της ανόδου.

Εκτιμήσεις SSSB - CSFB για επιτόκια - αγορές
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές σύμφωνα με έκθεση της SSSB (One Size doesn’t fit all – 21/11), αναφορικά με το ύψος της περικοπής του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2002.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας πάντως υιοθετούν ξεκάθαρη θέση, υποστηρίζοντας πως μια μείωση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης πρέπει να θεωρείται επικρατέστερη, έναντι περικοπής των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, που αποτελεί την άλλη άποψη.

Η πρώτη άποψη στηρίζεται κατά βάση σε δύο επιχειρήματα και συγκεκριμένα στο γεγονός πως οι αιτίες τις οποίες προέβαλαν τα μέλη της ΕΚΤ στην προηγούμενη συνεδρίασή τους, ώστε να μην προχωρήσουν σε περικοπή των επιτοκίων δεν έλειψαν, (πληθωρισμός υψηλότερος του 2%, δυναμική στα στεγαστικά δάνεια), ενώ η παραδοχή Ντουίζενμπεργκ για την έκπληξη που του προκάλεσε το εύρος της μείωσης των επιτοκίων από τη FOMC, μάλλον υποδηλώνει πως η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τα ”χνάρια” των ΗΠΑ.

Η SSSB θεωρεί λογική επίσης την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 25 ή και περισσότερες μονάδες βάσης στο νέο έτος, και την παραμονή και διατήρηση της ”χαλαρής” νομισματικής πολιτικής για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, εκτός αν η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου καταρεύσει ή οι μετοχικοί τίτλοι αποδυθούν σε έντονα ανοδικό ράλι.

Παράλληλα η SSSB δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως υπερβολικούς τους φόβους για τον αποπληθωρισμό, αφού τον Οκτώβριο επί παραδείγματι μόλις το 7,2% των ”υποκατηγοριών” που συναπαρτίζουν το δείκτη Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε πτώση σε ετήσια βάση εκ των οποίων μόνο το 2% πιθανόν να οφείλεται σε ισχνή ζήτηση.

Άλλωστε, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της SSSB, η ανακοίνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος στις αρχές Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να μεταβληθεί δραστικά, δεδομένο που ίσως να λειτουργήσει υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων.

Εξάλλου, η Credit Suisse First Boston σε έκθεσή της (Global Performace Monitor 21/11) τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν από τις αρχές του Οκτωβρίου είναι οι τεχνολογικές, αλλά και οι χρηματοοικονομικές, ενώ προβλέπει πως οι πωλήσεις στις εταιρίες υπολογιστών θα αυξηθούν με βάση την θεωρία των ”οικονομικών κύκλων”.

Παράλληλα η CSFB αποδίδει την πτώση στους ιαπωνικούς δείκτες κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ιαπωνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και της έντονης φημολογίας για την πιθανή εθνικοποίηση των Mizuho και UFJ.

Παράλληλα οι αναλυτές της CSFB στέκονται και στην διεύρυνση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα τόσο στις ΗΠΑ (11 μονάδες βάσης), αλλά και στην Γερμανία (6 μονάδες βάσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v