Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η Eurobank για τις αγορές

Μέσο P/E του Γενικού Δείκτη για το 2003 στο 15,9 και ρυθμό ανάπτυξης κερδών ανά μετοχή στο 15,3% αναμένει η EFG Eurobank όπως προκύπτει από σχετική της μελέτη. Η τράπεζα παρουσιάζει ένα χαρτοφυλάκιο μεσαίου κινδύνου, ενώ εντοπίζει τα ρίσκα για τις ελληνικές και διεθνείς αγορές.

Τι ”βλέπει” η Eurobank για τις αγορές
Τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της για τις προοπτικές και τους κινδύνους της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας παρουσίασε την Τρίτη η EFG Eurobank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι προοπτικές για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας και το ρυθμό ανάπτυξης παραμένουν καλές, παρά τη μικρή επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το 2002, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 3,8%.

Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει καλή, βοηθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια και φορολογικά μέτρα, οι επενδύσεις ”αναμένεται να είναι και πάλι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης”.

”Η Ελλάδα παραμένει από τις πλέον χρεωμένες χώρες στην ΕΕ”, επισημαίνει η Eurobank, ενώ τονίζει την ανάγκη ταχείας μείωσης του χρέους προς το 60%, όπως προβλέπει και το σύμφωνο σταθερότητας.

Αναφορικά με τους μετοχικούς τίτλους, η Eurobank παρατηρεί ότι η ισχυρή επίδραση της ψυχολογίας έχει προκαλέσει ταυτόχρονη διακύμανση κλάδων και μετοχών προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η χαμηλή εμπορευσιμότητα εμποδίζει συχνά τις επιμέρους μετοχές με αξία να διαφοροποιηθούν σε αποδόσεις.

Αναφορικά με το εκτιμώμενο για το 2003 P/E του Γενικού Δείκτη (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η 3Ε) προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 15,9. Ο Πολλαπλασιαστής κερδών για τις τράπεζες προβλέπεται στο 16,7, των κατασκευών στο 14 και της πληροφορικής στο 18.

Σε όρους ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή (growth EPS), επίσης για το 2003, ο Γ.Δ. προβλέπεται να εμφανίσει μέσο όρο στο 15,3% (δεν περιλαμβάνεται η 3Ε), ο κλάδος των κατασκευών 15%, των τραπεζών στο 21% και αυτός της πληροφορικής 5%.

Σε επίπεδο δείκτη, οι προοπτικές δεν είναι απαραίτητα ευοίωνες, καθώς οι όγκοι συναλλαγών είναι μικροί και οι αποτιμήσεις ”σχετικά ακριβές”. Ωστόσο, τονίζεται ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η αξία σε συγκεκριμένες εταιρίες (μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με καλά θεμελιώδη μεγέθη.

”Σημαντικό”, εκτιμά η Eurobank, είναι ”να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών από την ψυχολογία και το momentum στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών και τις ουσιώδεις προοπτικές”.

Κάνοντας λόγο για τα αποτελέσματα 9μήνου, παρατηρείται ότι οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν περιορισμένες, καθώς και ότι η κάμψη της κερδοφορίας για τις τράπεζες είναι παρατεταμένη.

Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία είναι κατά τη Eurobank η εξασθένιση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο κλυδωνισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πόλεμος και η τρομοκρατία, αλλά και το κακό ψυχολογικό αντίκτυπο από τις μειώσεις επιτοκίων.

Με αυτά τα δεδομένα, προτείνεται η επικέντρωση σε ορισμένες εταιρίες (stock picking), η προτίμηση σε κρατικά ομόλογα της ΕΕ, παρά σε αυτά των ΗΠΑ. Θετικά εκφράζεται εξάλλου η παρουσίαση για την πορεία του ευρώ, όπως και για τα εταιρικά ομόλογα, ενώ αρνητικά (underweight) για τις μετοχές.

Ένα χαρτοφυλάκιο μεσαίου κινδύνου, αναφέρεται, θα πρέπει να αποτελείται κατά 60% από ομόλογα, κατά 25% από μετοχές, κατά 10% από διαθέσιμα και κατά 5% από εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v