Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θολό το τοπίο στις εταιρίες του DAX 30

Απαισιόδοξες δηλώνουν οι εταιρίες του DAX 30, καθώς 18 εξ αυτών αποφεύγουν να εκφράσουν προβλέψεις για την πορεία της κερδοφορίας το 2003, την ίδια στιγμή που ο DAX αποτέλεσε τον χειρότερο σε επιδόσεις δείκτη (-37%) στην Ευρώπη για το γ΄ τρίμηνο του 2002.

Θολό το τοπίο στις εταιρίες του DAX 30
Αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν προβλέψεις για την πορεία της κερδοφορίας τους το 2003 οι γερμανικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στον DAX 30.

Από τις 27 εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου για το τρέχον έτος, οι 18 ”αρνούνται” να κάνουν προβλέψεις για το επόμενο έτος, 3 εξ αυτών υποστηρίζουν πως η κερδοφορία τους θα ακολουθήσει καθοδική τροχιά, ενώ μόλις 6 αναμένουν βελτίωση.

Ωστόσο τρεις από τις έξι εταιρίες που αναμένουν καλύτερες ημέρες το 2003, προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και δραστική μείωση κόστους. Η Allianz επί παραδείγματι προχωρά σε απολύσεις 11.000 ατόμων, ενώ η Epcos σε 300.

Εξάλλου, από τις 27 επιχειρήσεις 15 ανέφεραν αύξηση στην κερδοφορία τους, 8 κατέγραψαν καθαρές ζημιές και 4 μείωση στα καθαρά κέρδη τους. Σημειώνεται πως οι εταιρίες ThyssenKrupp, Munich Re και TUI δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο.

Ο DAX 30 στο μεταξύ, κατείχε το θλιβερό προνόμιο να αποτελεί τον δείκτη με τις σημαντικότερες απώλειες στην Ευρώπη το γ΄ τρίμηνο του 2002, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 37%, ενώ εταιρίες κολοσσοί (Allianz, Deutsche Telekom) σημείωσαν ζημιές ρεκόρ.

Οι καταστάσεις χαρακτηρίζονται από αναλυτές της αγοράς ως ιδιαίτερα κρίσιμες για τον τραπεζικό τομέα, όπου τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας (Deutsche Bank, Dresdner Bank, HVB και Commerzbank) περικόπτουν κατά 38.870 τις θέσεις εργασίας, ενώ αιχμές διατυπώνονται και εναντίον της διακηρυχθείσας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας.

Γερμανοί διαχειριστές κεφαλαίων χαρακτηρίζουν πάντως το 2003 ως ”έτος προκλήσεων”, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία τους για την πορεία του DAX 30 το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v