Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”κριτικές” για τα 9μηνα των Blue Chips

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα των ”ειδικών” για τα αποτελέσματα εννιαμήνου τα οποία ανακοίνωσαν μεγάλες (αλλά και κάποιες μικρότερες) εισηγμένες και πως διαμορφώνουν το ”κλίμα” σε επίπεδο προσδοκιών.

Οι ”κριτικές” για τα 9μηνα των Blue Chips
του Γιώργου Παπανικολάου

Με τις μεγάλες τράπεζες αλλά και μια σειρά άλλων μεγάλων και μικρότερων εισηγμένων να έχουν ολοκληρώσει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου, έχει ίσως ιδιαίτερη σημασία ένας πρώτος απολογισμός.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μη- τραπεζικά blue chips, η γενική αίσθηση είναι ότι ουσιαστική ”θετική έκπληξη” προσέφεραν η Coca Cola 3E και η COSMOTE.

Στη περίπτωση του ΟΠΑΠ, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρατηρείται μεν μια επιβράδυνση στα, ούτως ή άλλως, πολύ κερδοφόρα αποτελέσματα, η οποία όμως αντισταθμίζεται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόθεση των χρηματιστηριακών να συνεχίσουν να τον προτείνουν ξεκάθαρα για ”Αγορά”, από την ελκυστική τρέχουσα αποτίμηση και την υψηλότατη αναμενόμενη μερισματική απόδοση.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το μείζον θέμα για τους αναλυτές , εγχώριους και ξένους, αφορά τους όρους και την επιτυχία της επικείμενης μετοχοποίησης, ενώ τα αποτελέσματα ήταν ασφαλώς θετικά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι περισσότερες μεγάλες χρηματιστηριακές δεν φαίνεται να μεταβάλλουν την άποψη τους λόγω των αποτελεσμάτων 9μήνου. Η ”έκπληξη” στα αποτελέσματα της Alpha Bank, αναμφισβήτητα θετική, αφορά κυρίως στα ”έκτακτα έσοδα” από trading, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες οι διαφοροποιήσεις, πάνω ή κάτω, ήταν μάλλον περιορισμένες.

Σε ό,τι αφορά μικρότερες σε μέγεθος εταιρίες, τα αποτελέσματα της ΗΥΑΤΤ ικανοποίησαν, ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών αλλά πάντως θετικά ήταν αυτά της INTRALOT, ενώ ελαφρώς καλύτερα των προσδοκιών εμφανίζονται και τα αποτελέσματα της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.

Τι λένε όμως συνολικότερα οι αναλυτές;

Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της MARFIN Hellenic, ”είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε συνολικά. Πάντως τα αποτελέσματα ως τώρα κρίνονται σε γενικές γραμμές ανάλογα των προσδοκιών, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι μάλλον είδαμε ήδη τα χειρότερα, σε ό,τι αφορά την πίεση της κερδοφορίας των εισηγμένων.”

Ο κ. Χ. Ελαφρός, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της EFG Eurobank Χρηματιστηριακής, επισημαίνει ότι, έως στιγμής, είχαμε αποτελέσματα μεγάλων εταιριών που είτε ήταν λίγο πολύ ανάλογα των προσδοκιών, είτε τις ξεπέρασαν, όπως συνέβη με την Coca Cola 3E και την Cosmote, αλλά και με την HYATT από τις μικρότερες.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι παραδοσιακά πρώτες δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα τους εκείνες οι εταιρίες που έχουν καλή πορεία, ενώ όσες δεν έχουν κάτι θετικό να παρουσιάσουν, αργούν να… πάρουν σειρά– με εξαίρεση τις τράπεζες, που πάντα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους πριν από την υπόλοιπη αγορά.



Έτσι, με δεδομένο ότι η πλειονότης των εισηγμένων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει αποτελέσματα, είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Στην άποψη ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των Blue Chip (με εξαίρεση την Cosmote) δεν προσφέρουν ”έμπνευση” στην αγορά, καταλήγει το εβδομαδιαίο report της Π & Κ Χρηματιστηριακής, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (άρα δεν ”πρόλαβε” τα αποτελέσματα της Coca Cola 3E και της Εμπορικής) και σύμφωνα με το οποίο, δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της σύστασης underweight για τον τραπεζικό κλάδο.

Ως εξαίρεση αναφέρεται η EFG Εurobank, επί τη βάση και της ωφέλειας από την κίνηση απορρόφησης των ΑΕΕΧ ΕΠΕΡΑ και ΕΠΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v