Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευημερούν... τα EPS των αμερικανικών εταιριών

Τα θετικότερα των εκτιμήσεων κέρδη γ’ τριμήνου των αμερικανικών επιχειρήσεων ήταν, εκτός από ευχάριστη έκπληξη, και μία αποκάλυψη της εταιρικής ”φοβίας”. Ποιοι κλάδοι έκλεισαν το στόμα της… ”Κασσάνδρας” και τι προβλέπεται για το τέταρτο τριμηνο;

Ευημερούν... τα EPS των αμερικανικών εταιριών
Η σχεδόν ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου από αμερικανικές εισηγμένες εταιρίες, δίνει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που πολλοί περίμεναν να δουν: Η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου εταιριών εισηγμένων στις αμερικανικές αγορές, κρίνονται ενθαρρυντικά, αφού, σαν σύνολο, παρουσιάζουν ποσοστιαία αύξηση κερδών κατά 16,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παραδοσιακά ξεπερνούν τις τελικές προβλέψεις των αναλυτών κατά μέσο όρο 2,8%, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της First Call. Μέχρι στιγμής, και σε σχέση με τις προβλέψεις, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου κινούνται λίγο πάνω από αυτό το όριο.

Που αποδίδεται όμως αυτό; Αφενός στα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα β΄ τριμήνου και αφετέρου στην επιφυλακτικότητα που επέδειξαν οι επιχειρήσεις κατά τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις τους.

Από τα 417 μέλη του S&P 500, που μέχρι τώρα ανακοίνωσαν αποτελέσματα, οι 248 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, 109 ”συνάντησαν” τις προβλέψεις, ενώ 60 εταιρίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα χαμηλότερα από αυτές. Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι 684 επιχειρήσεις είχαν δημοσιεύσει αρνητικές προειδοποιήσεις για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, ενώ 300 είχαν εμφανιστεί θετικές.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα κέρδη των μεταφορικών εταιριών ξεπέρασαν τις περσινές επιδόσεις κερδών κατά περίπου 47%, ενώ οι εταιρίες λιανικής κατά 27% και οι χρηματοοικονομικές κατά 25%. Στον αντίποδα, αν και οι τεχνολογικές εταιρίες είχαν ένα ακόμη ”δύσκολο” τρίμηνο, δεν αποτέλεσαν τον κλάδο με τη χειρότερη επίδοση.

Τα κέρδη των ενεργειακών εταιριών ανακοινώθηκαν περίπου 25% χαμηλότερα των περσινών, ενώ αυτά των εταιριών κοινής ωφελείας βέθηκαν στο -18%.

Για το τέταρτο τρίμηνο, μέχρι τώρα, 387 εταιρίες έχουν δημοσιεύσει προειδοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ 228 έχουν κάνει λόγο για καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Οι ερευνητές της First Call πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου θα είναι αυξημένα κατά 17,2% σε σχέση με πέρσι, βελτίωση που αποδίδεται και στην πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από τη FED.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v