Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα της PWC για την εταιρική διαφάνεια

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των διευθυντικών στελεχών σε Αμερική και Ευρώπη πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για την εταιρία τους να βελτιώσει το επίπεδο διαφάνειας κατά τη δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Price Waterhouse Coopers με τίτλο ”Βαρόμετρο της διοίκησης”.

Έρευνα της PWC για την εταιρική διαφάνεια
Περισσότερο από το 50% των διευθυντικών στελεχών σε Αμερική και Ευρώπη πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για την εταιρία τους να βελτιώσει το επίπεδο διαφάνειας κατά τη δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε η PriceWaterHouseCoopers.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων κατατάσσουν τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία στην πρώτη σειρά σπουδαιότητας, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια κατά τη δημοσιοποίηση των εταιρικών στοιχείων.

Παρά το ότι οκτώ στα δέκα στελέχη επιχειρήσεων απαντούν ότι η εταιρία τους δημοσιοποιεί αρκετά στοιχεία, ένα περίπου 40% δηλώνει ότι αν ήταν επενδυτής θα ήθελε ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Το 70% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη και το 71% στην Αμερική θεωρεί αποτέλεσμα της έλλειψης διαφάνειας τη μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Περίπου το 66% (ΗΠΑ) και το 70% (Ευρώπη) εκτιμά ότι αποτέλεσμα ήταν οι χαμηλότερες τιμές των μετοχών, ενώ το μικρότερο ποσοστό (52 και 55%) θεωρεί ότι συνέπεια της αδιαφάνειας ήταν η ασθενής οικονομική ανάπτυξη.

Όταν τα στελέχη επιχειρήσεων ερωτήθηκαν σχετικά με τη διαφάνεια που η εταιρία τους εμφανίζει σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της, το 16% (ΗΠΑ) και το 14% (Ευρώπη) απάντησε ότι είναι εξαιρετική. Το 43%(ΗΠΑ) και το 44% (Ευρώπη) ότι είναι καλύτερη, ενώ μόνο το 3% και το 1% σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντίστοιχα πιστεύουν ότι είναι ”όχι και τόσο καλή”.

Σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης διαφάνειας, το 8% (ΗΠΑ) και το 9% (Ευρώπη) εκτιμά ότι είναι ”εξαιρετικά σημαντική”, το 14% (ΗΠΑ) και το 18% (Ευρώπη) ότι είναι ”πολύ σημαντική”, το 37%(ΗΠΑ) και το 27% (Ευρώπη) τη χαρακτηρίζει ως ”μάλλον σημαντική”, ενώ ένα υπολογίσιμο ποσοστό (το 38% για τις ΗΠΑ και το 46% για την Ευρώπη) τη χαρακτηρίζει ”όχι σημαντική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v