Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη για συναλλαγές σε αγορές Αξιών - Παραγώγων

”Πανευρωπαϊκό” ”φαίνεται” να είναι το φαινόμενο της υπέρβασης της αξίας των συναλλαγών στα χρηματιστήρια παραγώγων έναντι των υποκείμενων αγορών για το Σεπτέβριο του 2002, σύμφωνα με μελέτη του ΧΠΑ, ενώ σε τέσσερις αγορές το παραπάνω φαινόμενο συνέβη και στα εννιάμηνα του 2001 και 2002.

Μελέτη για συναλλαγές σε αγορές Αξιών - Παραγώγων
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν αποτελεί την μοναδική αγορά στην οποία η αξία των συναλλαγών στο χρηματιστήριο παραγώγων υπερβαίνει την αντίστοιχη της υποκείμενης αγοράς, για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Το παραπάνω αποτελεί το συμπέρασμα της μελέτης που διεξήγε η διεύθυνση ανάπτυξης εργασιών του ΧΠΑ, ”ανατρέχοντας” σε στοιχεία της Federations of European Securities Exchanges. *

Αναλυτικότερα η αξία των συναλλαγών των αγορών παραγώγων επί δεικτών στα χρηματιστήρια Eurex, Idem, Wse και Liffe (εννιάμηνο 2001), υποσκελίζει την αξία συναλλαγών της αντίστοιχης υποκείμενης αγοράς τους.

Τα παραπάνω χρηματιστήρια παρουσιάζουν και το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους αξία συναλλαγών σε παράγωγα επί δεικτών που υπερβαίνει εκείνη της spot αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στη μελέτη, πως οι τιμές του λόγου της αξίας συναλλαγών των δύο αγορών σε μηνιαία βάση κατά το εννιάμηνο του 2001 είναι μεγαλύτερες από αυτές του εννιαμήνου του 2002, με την εξάιρεση των χρηματιστηρίων του Eurex αλλά και του εγχώριου (Adex).

Ειδικότερα το Σεπτέμβριο του 2002 το ΧΠΑ μαζί με τα αντίστοιχα της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας/Ελβετίας παρουσίασαν μέσο όρο συναλλαγών υψηλότερο του ένα (1).

Σημειώνεται τέλος πως για το ΧΠΑ ο μέσος όρος λόγων εννιαμήνου διαμορφώνεται στο 0,36 για το 2001 και στο 0,75 για το 2002, ενώ το Σεπτέμβριο ανήλθε στο 1,24.

* Δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης του ΧΠΑ στη Δεξιά Στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v