Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις από HSBC για τα κέρδη των blue chips

Ποσοστό της τάξεως του 39% από μετοχές υψηλών μερισματικών αποδόσεων στις ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών, ενώ μόλις το 2% προβλέπεται να σημειώσει αρνητικό ρυθμό, εκτιμά η HSBC σε σχετική έκθεσή της, ενώ παράλληλα στέκεται στην υπεραισιοδοξία των αναλυτών για τα αναμενόμενα κέρδη των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εκτιμήσεις από HSBC για τα κέρδη των blue chips
Σημαντικός αριθμός μετοχικών τίτλων προσφέρουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις έναντι των τραπεζικών καταθέσεων, συμπεραίνει ο επενδυτικός οίκος της HSBC σε σχετική έκθεσή του με ημερομηνία 28/10/2002.

Πιο συγκεκριμένα οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν πως οι μετοχές του 42% των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ και του 56% των επιχειρήσεων στην Γηραιά Ήπειρο καταγράφουν μερισματικές αποδόσεις που βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις καταθέσεις, ενώ για την Ιαπωνία το παραπάνω ποσοστό ανέρχεται στο 68%.

Το ύψος των παραπάνω ποσοστών, σύμφωνα πάντα με την HSBC, αντακλά εν πολλοίς την ακατάπαυστη υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών και τα μειωμένα επίπεδα του κόστους δανεισμού χρήματος.

Στην έκθεση τονίζεται εμφατικώς πως το 39% των εταιριών στις ΗΠΑ όπου οι μετοχές τους εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση στην κερδοφορία τους για το τρέχον και το επόμενο έτος, ενώ μόλις το 2% προβλέπεται να ακολουθήσει διαμετρικά αντίθετη πορεία, καταγράφοντας αρνητικούς ρυθμούς στα κέρδη τους.

Συνολικά, αν και το πλήθος των μετοχών όπου εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) έχει διπλασιαστεί έναντι παλαιοτέρων ετών, οδηγώντας εν μέρει και σε δημιουργία ”κλίματος ευφορίας”, η πιθανή απογοήτευση από την καταγραφή κερδών κατωτέρων των προσδοκιών δεν πρόκειται θα λειτουργήσει ”καταστροφικά”, όπως τονίζουν οι αναλυτές της HSBC.

Μολαταύτα, η ”εξυγίανση” των ισολογισμών από τις εταιρίες πιθανόν να δημιουργήσει πιέσεις στην ”μερισματική τους πολιτική”, ενώ η HSBC θεωρεί ”κλειδί” την επιλογή μεταξύ των τίτλων με υψηλές αποδόσεις.

Παράλληλα, οι αναλυτές της HSBC στέκονται στην υπεραισιοδοξία που εκφράζεται από πλήθος αναλυτών, αναφορικά με τις προβλέψεις για την πορεία των κερδών, δεδομένο που για το 2003 μεταφράζεται σε ποσοστά της τάξεως του 17% για την Ευρώπη και 30% για τις ΗΠΑ μεταξύ των εισηγμένων εταιριών, ενώ για την Ιαπωνία οι εκτιμήσεις χαρακτηρίζονται ως ελλάσονος σημασίας, αφού η αγορά στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναμένεται να παρουσιάσει ζημιές το τρέχον έτος.

Μια περισσότερο αναλυτική ματιά, βασισμένη στην μελέτη της ”υπεραισιοδοξίας” που επιδεικνύουν οι αναλυτές, ”υπονοεί” ποσοστά της τάξεως του -8% και 9% για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντίστοιχα, ενώ η HSBC θεωρεί λογικότερο η αύξηση των κερδών να διαμορφωθεί στο 7% για τις ΗΠΑ και στο 11% για την Ευρώπη - πάντα για το επόμενο έτος.

Η εξήγηση που παραθέτει η HSBC για τις αυξημένες προσδοκίες στα κέρδη από τους αναλυτές, σχετίζεται με την αδυναμία τους να εκτιμήσουν, με ακρίβεια τα έκτακτα έξοδα και τις αποτιμήσεις του goodwill, ενώ τονίζει το προηγούμενο της Ιαπωνίας, όπου οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ήταν υπερεκτιμημένες κατά 50% έναντι των αποτελεσμάτων που κατεγράφησαν τελικώς.

Η παραπάνω τάση, σύμφωνα με την HSBC, προβλέπεται να ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες αγορές, ενώ βραχυχρόνια αναμένεται να μειωθεί ο ρυθμός των συστάσεων για υποβαθμίσεις, αλλά το κύμα της απογοήτευσης δεν αναμένεται να κοπάσει τουλάχιστον το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v