Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυστοκία στις επαφές Μινωικών, ΕΠΑΤ, ΑΝΕΚ

Εξαιρετικά δύσκολη θεωρούν ναυτιλιακοί κύκλοι την επίτευξη κάποιου μεγάλου deal στο χώρο της ακτοπλοϊας επισημαίνοντας, ότι υπάρχουν πράγματι επαφές μεταξύ των διοικήσεων των Μινωϊκών Γραμμών, ΕΠΑΤ και ΑΝΕΚ.

Δυστοκία στις επαφές Μινωικών,  ΕΠΑΤ,  ΑΝΕΚ
Εξαιρετικά δύσκολη θεωρούν την πιθανότητα κάποιου μεγάλου deal στον χώρο της ακτοπλοϊας έγκυροι ναυτιλιακοί κύκλοι. Επισημαίνουν ότι υπάρχουν πράγματι επαφές μεταξύ των διοικήσεων των τριών μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου (Μινωϊκές Γραμμές, Επιχειρήσεις Αττικής και ΑΝΕΚ) πλην όμως παρατηρείται δυστοκία σε οποιαδήποτε ουσιαστική προσπάθεια προσέγγισης. Κι αυτό έχει να κάνει με τις δυσμενείς προβλέψεις που υπάρχουν για τον κλάδο, κυρίως κάτω από το βάρος του δυσβάστακτου τραπεζικού δανεισμού.

Αμφισβητείται, δηλαδή, στην πράξη κατά πόσο αποτελεί λύση η προοπτική μιας μεγάλης συγχώνευσης, αφού στην πραγματικότητα θα πρόκειται για την συνένωση δυνάμεων δύο εξίσου προβληματικών οργανισμών. Με μία συγχώνευση δεν πρόκειται ούτε ο τραπεζικός δανεισμός να μειωθεί ως δια μαγείας ούτε και οι επενδυτές να σπεύσουν να προσφέρουν τον οβολό τους και να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό σε μία αύξηση κεφαλαίου.

Οι διοικήσεις των εταιρειών βρίσκονται αντιμέτωπες με αδιέξοδα και περιμένουν είτε την σωτήρια επέμβαση του κράτους είτε την μείωση του ανταγωνισμού με τον άλφα ή βήτα τρόπο.



Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο υφίστανται σενάρια για δήθεν είσοδο ξένων επενδυτών στις εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσω του χρηματιστηρίου. ”Ποιος επενδύει άραγε σ’ έναν προβληματικό κλάδο;

Αν και εφόσον υπήρχαν πράγματι προοπτικές εξόδου από την κρίση θα το είχαμε ήδη μάθει” μας σημείωσε ανώνυμα εκπρόσωπος μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργο να βρισκότανε ένας κεφαλαιούχος και να λειτουργήσει ως από μηχανής Θεός. Και κατέληξε: ”Τέλος πάντων, είναι κάτι που δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επειδή γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε μία σοβαρή εξέλιξη, πλην ίσως κάποιων κερδοσκοπικών κινήσεων, οι οποίες μας αφήνουν έτσι και αλλιώς αδιάφορους. Το σημαντικό για εμάς αυτή την περίοδο είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας δημιουργεί ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός”.

Θ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v