Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμούν, που επενδύουν οι Fund managers

Το 75% των ξένων θεσμικών επενδυτών, που μετείχαν σε δημοσκόπηση της Merrill Lynch, εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών είναι υποτιμημένες, ενώ άνω του 50% τις θεωρεί υπερπουλημένες. Προτιμούν αναδυόμενες αγορές, προκρίνουν την αγορά μετοχών εταιριών λιανικής, φαρμακευτικών, υγείας και ενέργειας, ενώ είναι δύσπιστοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι εκτιμούν, που επενδύουν οι Fund managers
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα της Merrill Lynch στους ανά τον κόσμο θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δημοσκόπησης (15/10), οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν, ότι οι αγορές είναι υποτιμημένες και υπερπωλημένες, ενώ εμφανίζονται δύσπιστοι αναφορικά με την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, το 75% των fund managers εκτιμά ότι οι αγορές είναι σοβαρά υποτιμημένες, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 51%. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αγορές είναι υπερπουλημένες, ενώ 29% από αυτούς έχει την πεποίθηση ότι υπάρχει επιπλέον υποτίμηση τους κατά 15% ή περισσότερο.

Όπως προκύπτει, ο δείκτης Stock Market Conditions Indicator, που καταρτίζεται με βάση τη δημοσκόπηση, βρίσκεται τον Οκτώβριο στο υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2001.

Ο δείκτης, που σχηματίζεται από στοιχεία για τις αποτιμήσεις μετοχών, το επίπεδο επιτοκίων, το κλίμα αγορών και τις εκτιμήσεις για εταιρικά κέρδη, κινήθηκε από το 13,9 (Σεπτέμβριος), στο 15,8 τον Οκτώβριο.

Αρνητικές είναι σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις των περισσότερων fund managers αναφορικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη, τα οποία αναμένονται χαμηλότερα από πέρσι. Εξάλλου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα ισχυροποιηθεί, έπεσε στο 37% τον Οκτώβριο, από 48% το Σεπτέμβριο.

Αγοράζουν οι θεσμικοί επενδυτές; Και αν ναι, τι αγοράζουν; Οι fund managers φαίνεται ότι προτιμούν τις αναδυόμενες αγορές, έναντι των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, ενώ η ιαπωνική αγορά μετοχών έρχεται τελευταία στην προτίμησή τους, καθώς ανάλογα αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη εταιριών που διαπραγματεύονται σε αυτήν.

Από κλαδική άποψη, οι διαχειριστές κεφαλαίων προκρίνουν την αγορά μετοχών εταιριών λιανικής, φαρμακευτικών εταιριών και εταιριών υγείας, καθώς και ενεργειακών εταιριών. Αντίθετα, αποφεύγουν τις μετοχές εταιριών κοινής ωφελείας, τις τεχνολογικές και τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές.

Ο τεχνολογικός κλάδος, αναφέρει η Merrill Lynch, εξακολουθεί να είναι ο πλέον υπερτιμημένος, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος των χρηαμτοοικονομικών εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v