Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο της SSSB

Νέες μετοχικές προτάσεις παρουσιάζει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (Global Portfolio Picks – 11/10/2002), με τις χρηματοοικονομικές εταιρίες να κατέχουν την πρωτιά (BNP Paribas, Bank of America), δίχως όμως να απουσιάζουν ηχηρά ονόματα και από άλλους κλάδους (Microsoft, Exxon Mobil).

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο της SSSB
Τις νέες προτάσεις της για το χαρτοφυλάκιο μετοχικών τίτλων παραθέτει η SSSB σε σχετική έκθεσή της με τίτλο (Global Portfolio Picks – 11/10/2002), υπογραμμίζοντας τις μεταβολές στις οποίες προχώρησε συγκριτικά με προγενέστερη πρότασή της.

Στην έκθεση τονίζεται πως σταθμίστηκαν ως ουσιώδη 4 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέχθηκαν οι 49 μετοχικοί τίτλοι.

Σε θέμα πρώτης γραμμής, αφού βάρυνε κατά 68% στο χαρτοφυλάκιο της επενδυτικής τράπεζας, τέθηκε το ζήτημα των περιθωρίων (Margin) των εταιριών και η αποτίμησή τους σε λογικά επίπεδα, ώστε να παρουσιάζονται πιθανότητες ”ανέλιξής” τους.

Σημαντικό κρίθηκε επίσης το ζήτημα των μερισματικών αποδόσεων, αφού οι αναλυτές της SSSB θεώρησαν ”θεμιτή” την εξασφάλιση, κατά το δυνατόν, σταθερών ταμειακών ροών μέσω μερίσματος. Η παραπάνω παράμετρος στάθμίστηκε κατά 30% στο χαρτοφυλάκιο της SSSB.

Tα δύο υπόλοιπα κριτήρια αφορούν αφενός την κεφαλαιοποίηση των εταιριών – προτιμήθηκαν γενικώς επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης ώστε να αποφευχθούν ”ακαμψίες και υψηλές αποτιμήσεις”, αφετέρου επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλές πιθανότητες ανάπτυξης, σύμφωνα με τους αναλυτές της SSSB.

Την μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αναφορικά με τους κλάδους, καταλαμβάνουν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες γενικότερα, ενώ έπονται οι τηλεπικοινωνιακές /media επιχειρήσεις.

Στις προτάσεις της SSSB περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ”ηχηρά ονόματα” όπως η Exxon Mobil, η Merrill Lynch, η Microsoft, η Lockheed Martin, η Chevron Texaco, αλλά Κορεάτικες και Κινεζικές εταιρίες όπως η Kookmin Bank, η Huaneng Power (utilities) και η Jiangsu Expressway (μεταφορές).

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για τις νέες παρουσίες στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και στις ”εξώσεις” εταιριών που πραγματοποιήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν νέες θέσεις συμπεριλαμβάνεται η BNP Paribas, η Vodafone, η Microsoft, η Glaxosmithkline, αλλά και η NTT corp.

Στον αντίποδα εταιρίες, όπως η Munich Re, η UBS, η Bayer, αλλά και η Alcoa ”είδαν εαυτούς” να βρίσκονται εκτός των προτάσεων της SSSB, τουλάχιστον για τον τρέχοντα μήνα.

Εξάλλου, η SSSB προχωρά ”επιλεκτικά” σε αιτιολόγηση των προτάσεών της υποστηρίζοντας πως η Glaxosmithkline επί παραδείγματι, θεωρείται υποτιμημένη, ενώ παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης κατά τα επόμενα έτη.

Για την JP Morgan οι αναλυτές της SSSB θεωρούν πως η πτώση που έχουν σημειώσει οι μετοχές της κάνουν ελκυστική την τοποθέτηση κεφαλαίων σε αυτή, ενώ η καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών και ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ευνοήσει την εταιρία.

Η Munich Re αντίθετα, προβληματίζει τους αναλυτές με τις συμμετοχές της, αλλά και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, στοιχεία που οδήγησαν την Moody’s να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v