Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iraj: Υψηλό παραμένει το P/E στο δείκτη S&P

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο πολλαπλασιαστής των εταιριών στον S&P, όπως επισημαίνει ο Σπ. Βασιλείου της ερευνητικής ομαδας του Iraj, σε σχετική μελέτη του, αναφέροντας παράλληλα πως δύο πιθανά σενάρια για την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη.

Iraj: Υψηλό παραμένει το P/E στο δείκτη S&P
Τις θέσεις του για τα μεγέθη των πολλαπλασιαστών στις εταιρίες του δείκτη S&P 500, μεταξύ άλλων, παραθέτει ο Σπ. Βασιλείου της αναλυτικής ομάδας του Iraj* σε σχετικό άρθρο του (06/10/2002), παραθέτοντας παράλληλα και τις προβλέψεις του για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο συγκεκριμένος δείκτης.

Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη εκφράζεται η άποψη πως οι μετοχές του S&P, σε όρους πολλαπλασιαστή, παραμένουν ακριβές, αφού το P/E διαμορφώνεται στο 32, ενώ, όπως επισημαίνει σκωπτικά ο αναλυτής, τα νούμερα πολλαπλασιαστών κάτω αό 20 παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας των αναλυτών, αφού αναφέρονται σε προβλεπόμενα κέρδη.

Παράλληλα σημειώνεται πως οι ίδιοι αναλυτές που αναφέρονται σε πολλαπλασιαστές υπό το 20, αποτελούν τα ίδια πρόσωπα όπου πραγματοποίησαν τις λανθασμένες προβλέψεις τα τελευταία έτη.

Εξάλλου, ο αναλυτής του Iraj, επισημαίνοντας πως η αγορά βιώνει ένα bear market, θεωρεί πως ο S&P θα αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, είτε ευθύς αμέσως, είτε μέσω μιας πτώσης που θα τον οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Ιουνίου.

Εναλλακτικά ο δείκτης S&P θα κινηθεί χαμηλότερα, διασπώντας τα (κρίσιμα) επίπεδα των 776 μονάδων, δεδομένο που αν πραγματοποιηθεί θα ανοίξει τους ”ασκούς του Αιόλου”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφού μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς πτώσεις με σημεία στήριξης τα επίπεδα των 768 και 724 μονάδων.

Στην μελέτη τονίζεται πως το δεύτερο και αρνητικότερο σενάριο θα ακυρωθεί εφόσον ο συγκεκριμένος δείκτης διασπάσει τα επίπεδα των 852 –856 μονάδων, αλλά όσο βρίσκεται υπό τα παραπάνω επίπεδα η τάση θα παραμείνει καθοδική, όπως επισημαίνει με έμφαση ο αναλυτής του Iraj.

Παράλληλα, ο αναλυτής του Iraj επισημαίνει πως η ιστορία και η επενδυτική παιδεία αποτελούν τον καλύτερο οδηγό - μαζί με μια σειρά άλλων ορθοδοξότερων κανόνων – αναφορικά με την επιλογή των μετοχών, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, όπου παραθέτονται παλαιότερες αναλύσεις.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v