Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χρυσές ”αφορολόγητες” χορηγίες του 2004

Επιστοφή φόρου αναμένουν οι εταιρίες χορηγοί των ολυμπιακών αγώνων, όχι μόνο στο ποσό χορηγίας αλλά και στα έξοδα προβολής τους, βάσει του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2000.

Οι  χρυσές ”αφορολόγητες” χορηγίες του 2004
Οι εταιρίες που έσπευσαν να αποκτήσουν την ιδιότητα του ολυμπιακού χορηγού (βλέπε ΟΤΕ - Cosmote, Alpha Bank, Δέλτα - Φάγε κ.λπ) αναμένουν γενναιόδωρες επιστροφές από την Εφορία. Κι αυτό γιατί με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε ήδη στην Βουλή προβλέπεται η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των ποσών που αναφέρονται σε χορηγίες και δωρεές προς την διοργανώτρια εταιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δηλαδή την ΟΕΟΑ - Αθήνα 2004. Και το σημαντικότερο η ευεργετική αυτή διάταξη για τα οικονομικά των ολυμπιακών χορηγών και δωρητών έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2000.



Με απλά λόγια, η επικεφαλής της διοργανώτριας εταιρίας κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και μαζί της οι επικεφαλής των ολυμπιακών χορηγών - δωρητών πέτυχαν όχι μόνον να ανατρέψουν την σθεναρή αντίσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών - το γενικότερο θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των χορηγιών και δωρεών ήταν και παραμένει θέμα ταμπού για τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Οδού Καραγεώργη Σερβίας - αλλά να εισαγάγουν στο ισχύον σύστημα καινά δαιμόνια. Για παράδειγμα, η έκπτωση δεν θα γίνεται μόνον για το ποσό της χορηγίας - δωρεάς αλλά και για τα έξοδα προβολής τους δηλαδή οι διαφημιστικές καταχωρήσεις, οι εκδόσεις των φυλλαδίων και γενικά κάθε δαπάνη που φέρει το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.



To περιεχόμενο της βασικής διάταξης με την οποία καθιερώνονται ισχυρά κίνητρα για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσφορά χορηγιών προς την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 είναι το εξής:

”Η αξία των χορηγιών και των δωρεών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις προς την Εταιρεία εκπίπτει, είτε από τα ακαθάριστα έσοδα της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι χορηγίες ή δωρεές, είτε τμηματικά και ισόποσα από τα ακαθάριστα έσοδα της ίδιας χρήσης και των τεσσάρων επόμενων. Για την έκπτωση της αξίας των χρηματικών δωρεών απαιτείται: α) διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του ποσού της δωρεάς, η οποία εκδίδεται από την Εταιρεία και β) βεβαίωση της Εταιρείας, από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία της Εταιρείας. Για την εφαρμογή των παραπάνω ως χορηγία θεωρείται κάθε δαπάνη για την απόκτηση ιδίως δικαιωμάτων χρήσης Ολυμπιακών συμβόλων, εμβλημάτων και σημάτων. Ως χορηγία θεωρούνται, επίσης, και τα συναφή έξοδα προβολής των χορηγών είτε στο χώρο διεξαγωγής των Αγώνων είτε σε άλλους χώρους.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζονται οι κατηγορίες των εξόδων προβολής που εμπίπτουν στην έννοια της χορηγίας, καθώς και τα δικαιολογητικά για την έκπτωση της αξίας των χορηγιών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v