Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” από εμπόριο - βιομηχανία

Τις βιομηχανικές και εμπορικές εταιρίες (εισηγμένες και μη) που θεωρεί πως θα πρωταγωνιστήσουν στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, και μάλιστα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, παρουσιάζει σε έκθεσή της (30/09) η Stat Bank, αποκλείοντας, ταυτόχρονα τους μεγάλους ομίλους, για τους οποίους εκτιμάται ότι η προσοχή τους είναι περισσότερο στραμμένη στο εξωτερικό.

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” από εμπόριο - βιομηχανία
Τις εταιρίες ”διαμάντια” της ελληνικής βιομηχανίας και του εμπορίου παρουσιάζει η Stat Bank σε έκθεσή της (30/09/2002), ”προκρίνοντας”, σύμφωνα με τα κριτήριά της, τις επιχειρήσεις εκείνες (εισηγμένες και μη) που έχουν θέσει τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσουν στην επιχειρηματική ζωή, καταφέρνοντας να αναπτύσσονται εν μέσω ”χαλεπών καιρών”.

Αναφορικά με την επιλογή των εταιριών αξίζει να μνημονευτεί πως η Stat Bank επέλεξε να μην επικεντρώσει την έρευνά της στο χώρο των ομίλων ή κολοσσών (για τα ελληνικά δεδομένα), θεωρώντας πως οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν ”εξαντλήσει” τις προοπτικές και τα μερίδιά τους στην εγχώρια αγορά, διαθέτοντας περισσότερο διεθνιστικό προσανατολισμό.

Ως αποτέλεσμα εξετάστηκαν 2.500 περίπου μεγάλες, αλλά κυρίως μεσαίες, επιχειρήσεις από τον ευρύτερο χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Παράλληλα, η Stat Bank έθεσε μια σειρά ”οικονομικών” κριτηρίων ώστε να αναδειχθούν οι υγιέστερες και δυναμικότερες επιχειρήσεις μεταξύ των εταιριών που εξετάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα κρίθηκε σημαντικό να παρουσιάζουν αύξηση στις πωλήσεις τους, αλλά και τα καθαρά τους κέρδη τόσο για το 2000 όσο και για το 2001, ενώ παράλληλα διευκρινίστηκε πως για μεν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις το όριο τίθεται στο 8% για δε τις εμπορικές στο 5% για την πρώτη περίοδο και στο 11% για τη δεύτερη.

Επιπλέον καθορίστηκε ένα κατώτατο όριο κερδοφορίας ύψους 220 χιλ. ευρώ για τις εμπορικές και 360 χιλ. ευρώ για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ για τις τελευταίες ελήφθη υπόψη επίσης το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να υπερβαίνει το 3%.

Καταληκτικά, η Stat Bank θεώρησε σκόπιμο να λάβει υπόψιν μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων και η απόδοσή τους, η δανειακή επιβάρυνση και η ρευστότητα, αλλά και το ύψος των επενδύσεων.

Μεταξύ των εταιριών που αναφέρονται στις εμπορικές διακρίνεται η Πλαίσιο, η Jumbo, αλλά και η Intralot, ενώ στις βιομηχανικές αναφέρονται μεταξύ άλλων η ΒΕΤΑΝΕΤ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, οι Μύλοι Κεπένου, αλλά και η Αλουμύλ Μυλωνάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v