Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστισμός στην αγορά χάλυβα

Η τιμή χάλυβα έχει πενταπλασιαστεί προσελκύοντας επιχειρήσεις από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Αφρική. Αποτέλεσμα να υπάρχουν εξελίξεις εν όψει για BHP Billiton, Vale και Rio Tinto.

Συνωστισμός στην αγορά χάλυβα
του Απόστολου Λακασά

Eίδαν υψηλές τιμές και... γλυκάθηκαν. Είσοδο νέων παικτών αλλά και εξαγορές προκαλεί η άνοδος των τιμών του χάλυβα. Μάλιστα, οι κινήσεις των νέων παικτών θεωρούνται ενθαρρυντικές ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συγκεντρωτισμού στην αγορά λόγω των διαφαινόμενων deals.

Συγκεκριμένα, στον διεθνή μεταλλευτικό τομέα εδώ και χρόνια κυρίαρχες εταιρείες είναι η BHP Billiton, η Vale do Rio Doce και η Rio Tinto. Όμως η τιμή του χάλυβα έχει πενταπλασιαστεί από το 2001 έως σήμερα, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών ειδικά στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στην Αφρική.

Έτσι, σύμφωνα με την αυστραλιανή εταιρεία επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ord Minnett, μόνο στην Αυστραλία περίπου 90 εταιρείες θέλουν να επεκταθούν στην αγορά χάλυβα ώστε να εκμεταλλευτούν την περίοδο ευφορίας της.

Από την άλλη, μεγάλοι παραγωγοί στην Κίνα και σε άλλα μέρη του πλανήτη αντιμετωπίζουν θετικά την είσοδο νέων παικτών ώστε να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ισχύ των τριών κολοσσών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι κινεζικές χαλυβουργίες ανθίστανται στις πιέσεις της Vale που ζητά αύξηση 71% για τον χάλυβα. Από την άλλη, πρόσφατα οι τρεις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ιαπωνίας συμφώνησαν με τη Vale για αύξηση της τιμής 65% από την 1η Απριλίου.

Εύλογες και ριψοκίνδυνες

Οι κινήσεις των νέων μικρών εταιρειών που θέλουν να μπουν στην αγορά θεωρούνται από τους αναλυτές εύλογες -λόγω των αναμενόμενων κερδών όσο η τιμή είναι υψηλά- αλλά και ριψοκίνδυνες.

Το ρίσκο σχετίζεται κατ’ αρχάς με το υψηλό κόστος επένδυσης, αφού απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για την εξόρυξη αλλά και τη μεταφορά του χάλυβα. Από την άλλη, υπάρχουν προγράμματα εταιρειών που εκπονήθηκαν όταν η τιμή ήταν χαμηλότερη.

Και τι θα γίνει εάν η τιμή ”ξεφουσκώσει”;

Έτσι, πολλοί υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα, προς όφελος των νέων παικτών που θα μπουν στην αγορά, είναι το... μεγάλο ψάρι να φάει το μικρό.

Πόσο μάλλον καθώς οι BHP Billiton, Vale και Rio Tinto έχουν έντονη διάθεση συγκεντρωτισμού. Είναι ενδεικτικό ότι το σίριαλ της εξαγοράς της Rio Tinto από την αυστραλιανή BHP Billiton έχει αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Rio Tinto έχοντας απορροφήσει την καναδική βιομηχανία αλουμινίου Alcan έχει εξελιχτεί στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αλουμινίου παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά στον χάλυβα.

Παρότι η τελευταία προσφορά της BHP Billiton απορρίφθηκε από τη Rio Tinto, το επιτελείο της πρώτης δείχνει ότι δεν θα κάνει εύκολα πίσω.

Απέναντι στις κινήσεις αυτές, η βραζιλιάνικη Vale, η οποία ελέγχει σήμερα το 1/3 της αγοράς χάλυβα, στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της εξαγοράζοντας την αγγλοελβετική Xstrata.

Η πρώτη προσφορά της ύψους 76 δισ. δολαρίων απορρίφθηκε, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Vale θα επανέλθει με νέα. Η απόκτηση της Xstrata θα διευρύνει τις δραστηριότητες της Vale σε νέους τομείς (χαλκό, άνθρακα και ψευδάργυρο), ενώ θα την οδηγήσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως στον τομέα της εξόρυξης, μπροστά από την πρώτη σήμερα BHP Billiton.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 520 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 07/03 - 11/03/2008

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v