Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Προβλέψεις για Ελλάδα - διεθνείς αγορές

Μερισματική απόδοση 4,3% προβλέπει η SSSB για την Ελλάδα, ενώ υπολογίζει πως το P/E θα διαμορφωθεί στο 26 για το 2002 και στο 23,2 το 2003. Παράλληλα, συστήνει (παγκοσμίως) πετρελαϊκές, τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές, ενώ προβλέπει ”χειρότερες ημέρες” για τη Wall και τον S&P 500. Προβλέψεις για ομόλογα και μακροοικονομικά

SSSB: Προβλέψεις για Ελλάδα - διεθνείς αγορές
Εκτιμήσεις για την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών των κρατών, των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά και προβλέψεις για την πορεία συγκεκριμένων κλάδων περιέχονται σε σχετικές εκθέσεις του (25-26/09) επενδυτικού οίκου SSSB.

Ειδικότερα, στην έκθεσή με τίτλο ”Global Portfolio Stategist” αναφέρονται οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα και η πορεία ορισμένων δεικτών της. Πιο συγκεκριμένα, η SSSB θεωρεί πως το P/E της ελληνικής αγοράς θα διαμορφωθεί στο 26 για το τρέχον και θα μειωθεί στο 23,2 το 2003. Αξίζει να αναφερθεί, ότι, για τα παραπάνω έτη, το P/E των αμερικανικών αγορών εκτιμάται στο 17,1 και στο 15,4, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα, επισημαίνεται, θα συνεχίσει να προσφέρει την καλύτερη μερισματική απόδοση (4,3%) την ίδια στιγμή, που η αγορά των ΗΠΑ θα προσφέρει αποδόσεις της τάξεως του 1,8% και η Ευρώπη 3,2%.

Αν και οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή για τη χώρα μας αναμένεται να κινηθούν με αρνητικούς ρυθμούς (-6%) για το 2002, στο 2003 η SSSB θεωρεί πως τα EPS θα αυξηθούν κατά 12%.

Στην ίδια έκθεση, αναφέρεται ότι, διαθνώς, ο κλάδος των τραπεζών, των ασφαλειών και της ενέργειας, θα επιδείξουν απόδοση ανώτερη των υπολοίπων (Overweight), ενώ διατηρεί επιφυλακτικότερη στάση για τις φαρμακευτικές εταιρίες, υποστηρίζοντας πως ”εξάντλησαν τη δυναμική τους στη δεκαετία του ’90”.

Για τις τραπεζικές μετοχές, η SSSB υποστηρίζει πως αποτελούν τη ”λοκομοτίβα” των αγορών και η όποια άνοδος δεν μπορεί να τις αψηφίσει, ενώ παρατηρεί ότι οι τιμές τους έχουν υποστεί σημαντική μείωση από την πτώση των αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το τελευταίο στοιχείο κρίνεται ως καθοριστικό και για την περίπτωση των ασφαλιστικών εταιριών αφού, τώρα, σύμφωνα με την έκθεση, διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, πως η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ευνοεί τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ο διαφαινόμενος πόλεμος στο Ιράκ σημαίνει, ότι η τιμή του μαύρου χρυσού δεν πρόκειται να λάβει την κατιούσα - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - γεγονός που βαραίνει σημαντικά στη θέση της SSSB.

Αναφορικά με την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) στις ΗΠΑ, η SSSB (Global Economic Outlook and Strategy) θεωρεί πως θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 2,4% για το 2002 και 2,7% για το 2003, ενώ ανάλογα αυξητικά θα διαμορφωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη συγκεκριμένη χώρα.

Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός θα ”τρέξει” με ρυθμούς της τάξεως του 1,8% για το τρέχον έτος και 2,7% για το 2003, ενώ για την πορεία του κόστους δανεισμού οι αναλυτές της SSSB θεωρούν πιθανή μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε διάστημα τριών μηνών περίπου, τάση που όμως προβλέπεται να αναστραφεί κατά τη διάρκεια του 2003. Σε διάστημα 12 μηνών περίπου, θεωρεί η SSSB, τα επιτόκια θα αναρριχηθούν στο 2,25%.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης οι εκτιμήσεις των αναλυτών της SSSB για την πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα, οι οποίες θεωρούν, πως σε επίπεδο τριών μηνών, θα κινηθούν ανοδικά (3,75%), ενώ σε εξαμηνιαία βάση αναμένεται αισθητή αύξηση, στο 4,5%.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως η SSSB προβλέπει ”χειρότερες ημέρες” για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, διαβλέποντας ”underweight”. Η παραπάνω θέση εδράζεται στον διαφαινόμενο πολέμο με το Ιράκ, στην έλλειψη εμπιστοσύνης που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τo αμερικανικό ”επιχειρείν”, αλλά και στην μείωση της κερδοφορίας, που πλήττει τις επιχειρήσεις.

Η ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων αποτελεί, σύμφωνα με την SSSB, ένα ικανοποιητικό στοιχείο για την αναθέρμανση της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, αλλά ”προς ώρας” δε φαίνεται ικανό να μπορεί από μόνο του να αναστρέψει τις τάσεις.

Παράλληλα, η SSSB σε τρίτη έκθεσή της περικόπτει τις προβλέψεις της για την πορεία των κερδών ανά μετοχή (EPS) στον δείκτη S&P 500 το επόμενο έτος, εκτιμώντας πως θα αυξηθούν με ρυθμούς της τάξεως του 7,7%, διαμορφούμενα στα 52,50 δολάρια, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 54 δολάρια κατά μέσο όρο.

Οι αναλυτές της SSSB δεν στέκονται όμως μονάχα στις ΗΠΑ, αλλά παραθέτουν τις απόψεις τους και για την περιοχή της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 0,8% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2003, εκτιμούν πως η οικονομία στη ζώνη του ευρώ θα ”τρέξει” με ρυθμούς της τάξεως του 2,0%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 2,2% στο 2002, αλλά κατά το επόμενο έτος, υπολογίζεται να συρρικνωθεί στο 1,7%. Τα επιτόκια, σύμφωνα με την SSSB, αναμένεται να μεταβληθούν προς τα κάτω κατά το επόμενο τρίμηνο (σήμερα στο 3,25%), ενώ σε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών εκτιμάται, πως θα διαμορφωθούν στο 2,75%.

Εξάλλου, ανοδικές αναμένονται από την SSSB οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, διαμορφούμενες στο 4,50% σε τριμηνιαίο ορίζοντα και στο 5,0% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Η SSSΒ υιοθετεί ”ουδέτερη” στάση αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αγορές υποστηρίζοντας, πως οι δείκτες ψυχολογικού (Sentiment) κλίματος καταδεικνύουν την απαισιοδοξία των επενδυτών, ενώ καθοριστική θα είναι η πορεία της Wall .

Καταληκτικά, η άποψη του επενδυτικού οίκου για την αγορά της Ιαπωνίας χαρακτηρίζεται ως θετική (προβλέπεται ”overweight”), αφού εκτιμάται ότι οποιαδήποτε μεταρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τις εταιρίες, θα έχει θετική επιρροή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v