Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Ες… 2003 τα σπουδαία για ευρωαγορές!

Θετικότερη θα είναι η ερχόμενη χρονιά για τις ευρωπαϊκές αγορές αναφέρει σε έκθεσή της (20/9) η SSSB, ενώ τέσσερις κλάδοι (κυκλικά αγαθά και υπηρεσίες, τεχνολογία, αυτοκίνητα και ασφάλειες) αναμένεται να εμφανίσουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 20%. Σε άλλη έκθεσή του (19/9), ο οίκος εκτιμά, ότι η ΕΚΤ βαδίζει προς νέα μείωση των επιτοκίων.

SSSB: Ες… 2003 τα σπουδαία για ευρωαγορές!
Θετικότερη από άποψη αποδόσεων εκτιμά η SSSB ότι θα είναι η επόμενη χρονιά, για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου, πριν προχωρήσει σε προβλέψεις εξετάζει τις αποδόσεις πέντε και δέκα ετών ανά κλάδο.

Εκεί κανείς παρατηρεί, ότι σε επίπεδο πενταετίας τις θετικότερες ποσοστιαίες αποδόσεις κατάφεραν οι κλάδοι των ασφαλειών (11,8%), των τραπεζών (10,5%) και των κατασκευών (10,2%), ενώ τις αρνητικότερες οι κλάδοι της τεχνολογίας (-4,9%) των τηλεπικοινωνιών (-4,5%) και των κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών (-3,7%).

Σε επίπεδο δεκαπενταετίας, οι κλάδοι με τις θετικότερες αποδόσεις είναι αυτοί της υγείας (11,6%), των μη κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών (8,4%) και των τροφίμων και εμφιάλωσης (7,7%), ενώ τις αρνητικότερες οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών (-6,4%), των αυτοκινήτων (-3,2%) και των τραπεζών (0,7%) .

Οι πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις για τα έτη 2002- 2004 κάνουν λόγο για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της αγοράς γύρω στο 13%, ποσοστό που προσεγγίζει τις επιδόσεις των αγορών στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε κλαδικό επίπεδο, τέσσερις κλάδοι (κυκλικά αγαθά και υπηρεσίες, τεχνολογία, αυτοκίνητα και ασφάλειες) αναμένεται να εμφανίσουν CAGR μεγαλύτερο του 20%, ενώ μόνο τρεις κλάδοι (ενέργεια, υγεία, μη κυκλικά αγαθά και υπηρεσίες) αναμένεται να εμφανίσουν CAGR κάτω από 10%.

”Από απλή ανάλυση προκύπτει”, όπως αναφέρει η SSSB, ”ότι οι πλέον επισφαλείς προβλέψεις σχετικά με τα μελλοντικά κέρδη εντοπίζονται στους κλάδους της τεχνολογίας, των κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών, των αυτοκινήτων και των ασφαλειών”.

Οι κλαδικοί αναλυτές έξι κλάδων της ευρωπαϊκής οικονομίας (λιανική, υγεία, μη κυκλικά αγαθά και υπηρεσίες, τρόφιμα και εμφιάλωση, κατασκευές και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας) εξέφρασαν για λογαριασμό της SSSB την εκτίμηση, ότι οι μακροοικονομικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία τους.

Σε άλλη έκθεση, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου και πάλι η SSSB εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς νέα μείωση των επιτοκίων, δεδομένης της απογοητευτικής πορείας της ανάπτυξης, αλλά και των πιέσεων από τη μείωση των τιμών. Το πιθανότερο σενάριο είναι, επισημαίνεται, η ΕΚΤ να διασφαλίσει την παραμονή του πληθωρισμού χαμηλότερα του 2%.

Η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, παρατηρεί η SSSB, δεν επιδεινώθηκε με ρυθμό ανάλογο άλλων πτωτικών κινήσεων της αγοράς, παραμένει ωστόσο ευάλωτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v