Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεβεντάκης: Η... αποποίηση ευθυνών από Γ. Βερνίκο

Τη δική του άποψη για τα πεπραγμένα της περιβόητης πλέον Λεβεντάκης (πρώην Βερνίκος Κόττερα) παραθέτει με επιστολή του ο κ. Γ. Βερνίκος. Τονίζει τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων και τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Ούτε κουβέντα για τη ”σκανδαλώδη” αποτίμηση της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, ούτε λέξη για τα (τότε) διθυραμβικά ”Ωσαννά” προς τον κ. Λεβεντάκη.

Λεβεντάκης: Η... αποποίηση ευθυνών από Γ. Βερνίκο
Μια πρώτη απάντηση-διευκρίνιση, ανεπαρκή ως προς την ποιότητα και το βάθος των επιχειρημάτων, απέστειλε με σχετική επιστολή ο κ. Γ. Βερνίκος, με αφορμή το δημοσίευμα του ”MΕΤΟΧΟΥ” (φύλλο 507, 7 - 11 Δεκεμβρίου 2007) και του euro2day.gr, με τίτλο ”Λεβεντάκης: ένα σκάνδαλο χωρίς... ενόχους!”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματικές κινήσεις στις οποίες προέβη ήταν απολύτως νόμιμες και πάντοτε υπό την παρακολούθηση των αρμοδίων αρχών και ως εκ τούτου δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Πράγματι, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις του κ. Βερνίκου κινήθηκαν εντός των ορίων της νομιμότητας και δεν πραγματοποιήθηκαν εν κρυπτώ από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (αναρωτιόμαστε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν, άλλωστε, να υπάρξουν τόσο σοβαρές αλλαγές, όπως αυτή στον κλάδο δραστηριοποίησης).

Ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ”, σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος, ούτε υποστήριξε, ούτε ανέφερε κάτι ανάλογο, ούτε επίσης έγραψε ότι η Βερνίκος Κόττερα επιχείρησε ή έπραξε δίχως να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των επιχειρηματικών κινήσεων και της ”ανεπιφύλακτης αποδοχής της πλειοψηφίας των μετόχων” -που όντως διέθετε-, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το επιχείρημα μάλλον προκαλεί θυμηδία και δεν αντέχει κριτική από τη στιγμή που ο κ. Γ. Βερνίκος είχε τον απόλυτο έλεγχο της γενικής συνέλευσης.

Θα ήταν παράλογο μια επιχειρηματική έμπνευση στρατηγικής σημασίας, που έχει τη σφραγίδα του κύριου μετόχου της εισηγμένης (του κ. Γ. Βερνίκου), να μην εγκριθεί από τη γενική συνέλευση την οποία έλεγχε ο ίδιος ”απόλυτα”.

Θυμίζουμε πως ο κ. Βερνίκος συνολικά μέσω άμεσων και έμμεσων συμμετοχών είχε στον έλεγχό του το 53,81% της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2003 και το 50,56% τον Ιούνιο του 2004, περίοδο κατά την οποία φαίνεται πως είχε δρομολογήσει την αποχώρηση από την εισηγμένη, τουλάχιστον όπως κατέδειξαν οι κατοπινές εξελίξεις.

Θα σταθούμε όμως ξανά στις διθυραμβικές δηλώσεις του κ. Βερνίκου αναφορικά με τη συνεργασία με τον κ. Λεβεντάκη και την επιχειρηματική στροφή της εταιρείας στον κλάδο της γεωργικής βιομηχανίας, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα δηλώσεών του:

”Καλωσορίζουμε τον κ. Γ. Λεβεντάκη ως μέτοχο στην εταιρεία μας, σε μια περίοδο με έντονη κινητικότητα και πολλές προκλήσεις. Μαζί θα σχεδιάσουμε μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας, την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς και θα εισηγηθούμε σχετικά στο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση. Είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουμε μία νέα δυναμική”.

Ακόμα και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή θα προκαλούσε μάλλον έκπληξη το γεγονός ότι η Βερνίκος Κόττερα έλαβε την απόφαση να στραφεί σε έναν κλάδο που αποδείχτηκε από τους πλέον προβληματικούς (κλωστοϋφαντουργία), σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί (και όχι μόνο από αυτό το μέσο), είχαν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν τα σύννεφα.

Επίσης, στην επιστολή του κ. Βερνίκου δεν διαβάσαμε ούτε λέξη για την τουλάχιστον ”τσιμπημένη” αποτίμηση της εταιρείας Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, η οποία ανήλθε περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, όταν είχε δείκτη υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια (στις 30/6/2004) της τάξης του 12,61 (το αναφέρουμε ενδεικτικά).

Επιμένουμε ότι το θέμα της Λεβεντάκης χρήζει περαιτέρω... διερεύνησης και αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται συνεχώς από τα μηνύματα που λαμβάνουμε (σχεδόν σε καθημερινή βάση) από αναγνώστες για το θέμα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ

”Κύριε Διευθυντά

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου 2007, με τίτλο ”Λεβεντάκης: ένα σκάνδαλο χωρίς... ενόχους! ”, επισημαίνω τα παρακάτω:

• Οι επιχειρηματικές κινήσεις, στις οποίες προέβη η εταιρεία με την επωνυμία ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. το 2004, σχετικά με την εξαγορά ποσοστού μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, τη μεταβίβαση παγίων περιουσιακών στοιχείων της σε εταιρείες συμφερόντων μου, τη μεταβολή της δραστηριότητάς της, της επωνυμίας της, καθώς και η μείωση του ποσοστού συμμετοχής μου, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών.

• Οι σχετικές αποφάσεις για τις ανωτέρω επιχειρηματικές κινήσεις, για τις οποίες υπήρξε έντονη δημοσιότητα και κριτική, ελήφθησαν με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Οι μέτοχοι είχαν όλο το χρονικό περιθώριο να κρίνουν τις επιλογές της διοίκησης, να πάρουν τις αποφάσεις τους και να αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στους νέους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Τελικά όλες οι αποφάσεις είχαν τύχει της ανεπιφύλακτης αποδοχής της πλειοψηφίας των μετόχων.

Η αναστολή και στη συνέχεια η διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών της εταιρείας Γ. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΤΕΧ ΑΒΕΕ σχετίζονται με λόγους και με επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας που προέκυψαν μεταγενέστερα.

Η όποια αρνητική αναφορά σε σχέση με τα παραπάνω, που έλαβαν χώρα την περίοδο 2003 - 2005, θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα και πως κυρίως αντανακλά την αγωνία των επενδυτών να δικαιώσουν τις όποιες επενδυτικές τους επιλογές.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Α. Βερνίκος”

Α.Δ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 511 (04/01 - 08/01) της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v